„Šiandien iš esmės nesame pasiruošę pripažinti“ Talibano, per spaudos konferenciją sakė iraniečių užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

„Tikimės, kad Afganistano valdančioji institucija savo veiksmais judės kryptimi, kuri leis jai užsitikrinti tarptautinį pripažinimą“, – sakė jis.

„Iranas ir Afganistano kaimyninės valstybės reikalauja suformuoti įtraukią vyriausybę, atspindinčią šios šalies etninę ir demografinę įvairovę“, – nurodė ministerijos atstovas.

Šiitiška respublika, turinti bendrą 900 km sienos atkarpą su Afganistanu, nepripažino ir ankstesnio sunitiško Talibano valdymo 1996–2001 metais.

Milijonus afganistaniečių priglaudęs ir dėl naujo jų antplūdžio nerimaujantis Teheranas planuoja gerinti santykius su Talibanu nuo praėjusių metų rugpjūčio, kai pasitraukus JAV pajėgoms Talibanas žaibiškai užėmė valdžią Kabule.

Talibanas suformavo naują vyriausybę, į kurią įtraukė tik judėjimui priklausančius vyrus, iš kurių beveik visi yra etniniai puštūnai.

Naujoji valdžia vėl suvaržė moterų teises į darbą ir mokslą, todėl Talibaną pasmerkė tarptautinė bendruomenė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją