Atsakomybės už incidentą dar neprisiėmė jokia grupuotė.

Ši žinia nuskambėjo praėjus dvejiems metams po šiame oro uoste įvykdytos JAV bepiločio lėktuvo atakos, per kurią žuvo įtakingas Irano generolas Qassemas Soleimani ir vienos irakiečių sukarintos grupės lyderis.

„Du mirtininkai bepiločiai lėktuvai su fiksuotais sparnais, arba savadarbės sparnuotosios raketos, bandė atakuoti Bagdado oro uostą šį rytą apie 4 val. 30 min. (3 val. 30 min. Lietuvos laiku)“, – AFP nurodė šaltinis.

Priešraketinė sistema „į juos sureagavo ir jie buvo numušti be jokių incidentų“, pridūrė šaltinis.

Jis pareiškė, kad Bagdado diplomatinio palaikymo centro komplekse yra „labai nedidelis skaičius koalicijos karių, neatliekančių kovinių užduočių“, ir apibūdino juos kaip logistikos karius, kontraktininkus ir civilius darbuotojus.

Per 2020 metų sausio 3-ąją surengtą JAV smūgį žuvo Q. Soleimani, vadovavęs Irano revoliucinės gvardijos elitinėms Kudso (Jeruzalės) pajėgoms, taip pat ginkluotų grupuočių koalicijos „Hashed al Shaabi“ vadovo pavaduotojas Abu Mahdi al Muhandis.

Nuotraukose, kurias AFP gavo iš koalicijos pareigūno, matyti vieno iš pirmadienį surengto nesėkmingo smūgio sviedinių liekanos, ant kurių užrašyta „vadų keršto operacijos“.

„Irakiečiai pradėjo tyrimą“, – sakė šaltinis koalicijoje.

„Žalos nepadaryta, tačiau tai civilinis oro uostas, todėl rengti tokio pobūdžio atakas yra labai pavojinga“, – pridūrė jis.

Raketų ir dronų atakos

Per naktinę operaciją, surengtą prieš dvejus metus tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo įsakymu, dronas smogė automobiliui, kuriuo oro uosto pakraštyje važiavo Q. Soleimani ir A. M. al Muhandisas.

„Hashed al Shaabi“ – buvusių sukarintų grupuočių koalicija, dabar integruota į Irako valstybės saugumo aparatą – sekmadienį oro uoste surengė abiejų žuvusiųjų atminimo ceremoniją su žvakėmis.

JAV prieš dvejus metus teigė, kad Q. Soleimani planavo imtis veiksmų prieš amerikiečių karius Irake – šalyje, kuri jau ilgą laiką blaškosi tarp savo pagrindinių sąjungininkų Vašingtono ir Teherano priešingų reikalavimų.

Praėjus penkioms dienoms po generolo nužudymo, Iranas raketomis apšaudė Irako oro pajėgų bazę, kur dislokuota JAV pajėgų, taip pat kitą bazę netoli šalies šiaurinio Arbilio miesto.

Nuo to laiko Irake įvykdyta dešimtys raketų ir pakelės bombų atakų prieš JAV saugumo, karinius ir diplomatinius objektus.

Vakarų pareigūnai dėl šių išpuolių kaltino griežtosios linijos proiranietiškas grupuotes, nors atsakomybės už tokias atakas niekas taip ir neprisiėmė.

„Hashed al Shaabi“ ne kartą ragino išvesti JAV karius, dislokuotus Irake kaip koalicijos dalį.

Gruodžio 9 dieną Vašingtono vadovaujama koalicija paskelbė baigusi savo kovinę misiją Irake ir kad maždaug 2,5 tūkst. jos karių perims tik apmokomąjį ir patariamąjį vaidmenį.

IS džihadistus, kurie 2014 metais buvo įkūrę „kalifatą“ plačiose Sirijos ir Irako teritorijose, 2017-aisiais Irake nugalėjo nacionalinės pajėgos ir daugiau kaip 80 šalių koalicija.

Tačiau likusios IS pajėgos teberengia išpuolius prieš saugumo pajėgas ir civilius gyventojus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)