Vyras buvo sulaikytas gruodžio 31 d., apie 23 val., autobusų stotelėje, skelbia meduza.io. Jis buvo neblaivus ir, kaip sakė liudininkų parodymais besivadovavę artimieji, pasipriešino milicininkams bei buvo išvežtas į nuovadą.

Maždaug po dviejų su puse valandos komos būsenos D. Uschopovas buvo pristatytas į Rečycos ligoninę. Gydytojai konstatavo mirtį.

Mirusiojo sesuo Sviatlana „Mediazona“ padaliniui Baltarusijoje sakė, kad artimiesiems buvo nelengva patekti į morgą. Jos teigimu, D. Uschopovo drabužiai buvo šlapi, marškinėliai – suplėšyti, ant riešų ir kelių matėsi mėlynės, o ties antakiu žiojėjo apvali žaizda.

„Visa nugara aukščiau juosmens buvo mėlyna“, – nurodė moteris.

„Jie jį nužudė. Milicija nužudė. Aš esu afganistaniečio našlė, viską rašykite! O sūnaus susilaukiau su milicininku“, – portalui „Naša Niva“ sakė D. Uschopovo mama Jelena Michailovna. Mirusiojo tėvas Aliaksandras Leonidovičius pridūrė: „Milicijoje mums pasakė: „Mirė“, o kai nuvykome į morgą atsiimti kūno, išgirdome klausimą: „Čia tas, kurį nužudė?“

Baltarusijos tyrimų komitetas pranešė, kad dėl D. Uschopovo mirties atliekamas patikrinimas. Remiantis Tyrimų komiteto versija, vyras buvo sulaikytas smarkiai apgirtęs, priešinosi, buvo panaudota fizinė jėga. Atvažiavus į ligoninę, kur sulaikytasis turėjo būti apžiūrėtas, jam esą pasidarė bloga, jo gyvybės išgelbėti nepavyko. Mirties priežastis paaiškės po ekspertizės.

„Atsižvelgiant į išankstines ekspertų išvadas, mirtis nėra trauminė – mirusiojo kūne neaptikta nei vidaus organų pažeidimų, nei kaulų lūžių“, – pareiškė Tyrimų komitetas.

Naujųjų metų naktį įvykusią tragediją pakomentavo Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

„Metai prasidėjo „silovikų“ [jėgos struktūrų atstovai] įvykdytu baltarusio nužudymu. Čia nėra ir negali būti jokių politinių motyvų. Autobusų stotelėje milicijos pareigūnai pabandė sulaikyti 27-erių metų Dmitrijų Uschopovą. Iš rajoninio vidaus reikalų ministerijos skyriaus į ligoninę jis buvo pristatytas komos būsenos. Net tyrimų komitetas patvirtino, kad milicininkai panaudojo fizinę jėgą. Tai dar vienas nepateisinamo smurto atvejis, nors „silovikai“ jau dabar mėgina maskuoti pėdsakus. Kol ši informacija nebuvo pasiekusi nepriklausomų žiniasklaidos kanalų, valstybininkai melavo, kad, remiantis Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, naujametinė naktis praėjo be incidentų.

Nebaudžiamumas ir toliau skatina smurtą. Kol kas nė vienam „silovikui“ neteko prisiimti atsakomybės už įvykdytus nusikaltimus. „Silovikam“ su „politiniais“ buvo leista daryti, ką tik jie panorėjo. (Jie net yra sulaukę pagyrų už tai.) Dabar tokį elgesį baltarusių – ne tiktai protestuojančių, bet ir visų kitų – atžvilgiu jie laiko normaliu. „Kartais ne pagal įstatymą“ pavirto į „visada ne pagal įstatymą“, – rašė ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)