Iš trijų dingusiais paskelbtų asmenų „vienas rastas gyvas ir sveikas“, žurnalistams pranešė Boulderio apygardos šerifas Joe Pelle. Jis pridūrė, kad tebeieškoma dviejų žmonių.

Tačiau sniegu padengtos nuolaužos sunkina paieškų operaciją, pabrėžė šerifas.

Ketvirtadienį vadinamąjį Maršalo gaisrą, įsiplieskusį labai sausoje vietovėje, pakurstė vėjo gūsiai, kurių greitis viršijo 160 km per valandą.

Liepsnoms įsisiautėjus Superioro ir Luisvilio miestuose, esančiuose netoli didžiausio valstijos miesto Denverio, dešimtys tūkstančių žmonių buvo priversti bėgti.

Šokiruojančiuose kadruose iš oro matyti rūkstančių pelenų krūvomis virtusios ištisos gatvės ir kone visiškai sunaikinti pastatai, išskyrus kelis statinius, nepaliestus liepsnų.

Gaisro priežastis vis dar tiriama, o šeštadienį buvo išduotas kratos orderis vienoje vietovėje.

„Kol kas nėra jokių naujienų apie besitęsiantį tyrimą dėl gaisro šaltinio, – sekmadienį televizijai CNN sakė Kolorado gubernatorius Jaredas Polisas. – Jis vykdomas profesionaliai, kartu su FTB, lygiagrečiai atliekant teismo medicinos ekspertizę.“

„Jei kažkas buvo atsakingas už šio gaisro sukėlimą, manome, kad šis asmuo bus patrauktas atsakomybėn pagal įstatymus“, – pridūrė J. Polisas.

Gubernatoriaus duomenimis, gaisras iš viso sunaikino 991 statinį, daugiausia gyvenamuosius namus, o dar 127 pastatai buvo apgadinti.

„Dėl nuolaužų, karščio ir sniego vykdyti paieškas labai sudėtinga“, – pažymėjo J. Pelle.

Pasak šerifo, siekiant surasti dingusiuosius, „bandoma pasitelkti šunis, kad jie padėtų tiksliai nustatyti, kur reikia dirbti, tačiau į įvykio vietą sunku nugabenti net šunis“.

JAV Federalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros (FEMA) vadovė Deanne Criswell sekmadienį CNN sakė, jog „galimybė šiandien iš arti pamatyti visišką naikinimą, su kuriuo susidūrė šios bendruomenės, šokiruoja“.

Sekmadienį degimo zonoje maždaug 1 000 vartotojų buvo likę be elektros energijos, pranešė bendrovės „Xcel Energy“ atstovė Alice Jackson. Dar daugiau kaip 11 tūkst. gyventojų liko be dujų.

Gamtiniai gaisrai yra klimato ciklo natūrali dalis, padedanti išvalyti nunykusių augalų liekanas ir palaikyti gerą augalijos būklę, tačiau jų mastas ir intensyvumas didėja.

Pasak mokslininkų, orų ypatumus keičia klimato šiltėjimas, daugiausiai lemiamas žmogaus veiklos, pavyzdžiui, iškastinio kuro deginimo.

Dėl šios priežasties kai kuriuos regionus apima neįprastai ilgos sausros arba ne sezono metu kyla smarkių audrų. Manoma, kad šie pokyčiai tik stiprės, pasaulio temperatūrai toliau kylant.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją