Eitynės surengtos augant nerimui dėl prie Ukrainos sienos sutelktų Rusijos karių, kurie, kaip daugelis mano, gali rengtis invazijai. Didelę dalį Ukrainos rytų nuo 2014 metų valdo prorusiški separatistai.

„Šiandien, kai prieš akis yra karas su okupantu, o už nugaros vyksta kova su „penktąja kolona“, mes prisimename ir pagerbiame Stepano Banderos atminimą“, – sakė nacionalistinės partijos „Dešinysis sektorius“ lyderis Andrijus Tarasenka.

S. Bandera buvo Ukrainos nacionalistinio judėjimo praėjusio amžiaus ketvirtąjį ir penktąjį dešimtmetį vadas. Šis judėjimas turėjo ir sukilėlių kariuomenę, kuri kovojo vienoje pusėje su naciais. S. Banderos rėmėjai sako, kad jis kovojo toje pačioje pusėje su naciais prieš sovietinę armiją, nes tikėjo, kad Adolfas Hitleris suteiks Ukrainai nepriklausomybę.

Tuo tarpu žydų grupės S. Banderos šalininkus sieja su žydų žudynėmis.

Izraelio ambasada Ukrainoje pasmerkė antisemitiškas apraiškas eitynių metu.

„Izraelis smerkia nacionalistinį maršą S. Banderos garbei. Šlovinimas tų, kas palaikė nacistinę ideologiją, išniekina Holokausto aukų Ukrainoje atminimą. Mes reikalaujame tyrimo dėl antisemitinių apraiškų maršo metu pagal 2021 metais priimtą įstatymą“, – rašoma oficialioje ambasados tviterio paskyroje.

Ukrainos policijos duomenimis, panašios akcijos, kaip maršas Kijeve, įvyko dar dviejuose dešimtyse Ukrainos regionų. Jose dalyvavo apie 3500 žmonių. Viešosios tvarkos pažeidimų neužfiksuota.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)