„Džiaugiuosi šia žinia, taip pat visoms Europos kosmoso agentūros šalims partnerėms išsiųsiu pasiūlymą pratęsti [sutartį dėl TKS eksploatavimo] iki 2030 metų“, – teigė EKA vadovas.

Jis pažymėjo, kad EKA su malonumu Tarptautinėje kosmoso stotyje pratęs partnerystę su amerikiečių NASA, Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“, Japonijos aerokosminių tyrimų agentūra JAXA ir Kanados kosmoso agentūra.

Penktadienį NASA vadovas Billas Nelsonas (Bilas Nelsonas) pranešė, kad JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija patvirtino susitarimo dėl TKS naudojimo pratęsimą iki 2030 metų.

Pasak jo, susitarimo pratęsimas iki 2030 metų suteiks žmonijai dar vieną produktyvų dešimtmetį mokslo srityje bei suteiks naujų galimybių žemojoje Žemės orbitoje, taip pat atvers naujas komercines kryptis.

Gruodžio 20 dieną NASA TKS programos vadovas Joelis Montalbano (Džoelis Montalbanas) teigė, kad „Roskosmos“ ir NASA vadovai Dmitrijus Rogozinas ir Billas Nelsonas norėtų asmeniškai susitikti Maskvoje derybų dėl susitarimo dėl TKS eksploatavimo pratęsimo bei dėl sutarties, susijusios su kitos šalies kosmonautų skraidinimu savo šalies erdvėlaiviuose, pasirašymo, nors tiksli susitikimo data bus nustatyta vėliau.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją