Vokietijos koalicinė vyriausybė yra sakiusi, kad nori didinti bloko „strateginį suverenumą“, konkurencijai tarp tokių pasaulio galių kaip JAV, Kinija ir Rusija neigiamai veikiant ES.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas jau seniai kalba apie ES stiprinimą ir sako siekiantis, kad per sausio 1-ąją prasidėsiantį ir pusmetį truksiantį Prancūzijos pirmininkavimą Europos Vadovų Tarybai blokas taptų „galingas pasaulyje“.

Vokietija savo ruožtu, kaip Didžiajam septynetui (G-7) pirmininkaujanti valstybė, birželį rengia šios turtingų demokratijų grupės viršūnių susitikimą ir tai suteikia ES progą 2022-aisiais imtis pasaulinės diplomatinės lyderystės.

Abiem šioms šalims, „kaip artimiausioms draugėms Europos širdyje, tenka ypatinga atsakomybė dėl vieningos Europos Sąjungos, galinčios veikti ir žvelgiančios į ateitį“, penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė A. Baerbock.

Prancūzijos pirmininkavimas yra „svarbi proga ir ja norime drauge pasinaudoti, kad stiprintume Europą, kad... ji galėtų atsakyti į rytojaus iššūkius“, pabrėžė A. Baerbock.

„Mūsų draugai prancūzai gali tikėtis mūsų paramos nuo pirmosios iki paskutinės dienos, rengiant sąlygas tvariam ekonomikos atsigavimui, kovojant su klimato krize, vykdant skaitmenizaciją, siekiant didesnio Europos suverenumo“, – pridūrė vokiečių diplomatijos vadovė.

Tarp Prancūzijos prioritetų pirmininkavimo ES pusmečiui yra minimalaus darbo užmokesčio nustatymas visam blokui, didesnis technologijų milžinių reguliavimas, pasienio anglies dvideginio mokesčio įvedimas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją