Agentūros „Rosstat“ pranešime nurodoma, kad nuo 2020 metų balandžio iki šių metų spalio Rusijoje mirė beveik 626 tūkst. žmonių. Šis skaičius yra daugiau kaip dvigubai didesnis negu pateikiamas Rusijos atsaką į COVID-19 pandemiją koordinuojančio operatyvinio štabo, bet „Rosstat“ apskaita grindžiama platesniais kriterijais negu šios darbo grupės.

Kaip rašo „Rosstat“, lapkritį koronaviruso infekcija buvo 71 187 žmonių mirties tiesioginė priežastis. Dar 8 939 žmonių tikriausiai mirė nuo COVID-19, bet tai nebuvo patvirtinta tyrimais. Be to, 1 477 žmonės mirė virusui reikšmingai paaštrinus gretutinių ligų komplikacijas, o dar 5 924 asmenims buvo nustatyta COVID-19, bet jie mirė dėl kitų priežasčių.

Šis mirštamumo rekordas buvo užfiksuotas Rusijoje išliekant gana žemam vakcinacijos lygiui ir prastam dėl pandemijos įvestų suvaržymų laikymuisi. Tik 51 proc. iš beveik 146 mln. Rusijos gyventojų yra visiškai paskiepyti, nors šalyje sukurta COVID-19 vakcinaSputnik V“ buvo patvirtinta keliais mėnesiais anksčiau negu kiti tokio pobūdžio preparatai, sukurti kitose šalyse.

Pastaraisiais mėnesiais Rusijoje buvo stebimas COVID-19 pliūpsnis, užfiksuota virtinė sergamumo ir mirštamumo rekordų. Padėtis stabilizavosi tik pastarosiomis savaitėmis, bet tarnybos dabar baiminasi galimos naujos bangos, lemiamos koronaviruso omikron varianto.

Premjero pavaduotoja Tatjana Golikova, vadovaujanti atsako į COVID-19 pandemiją operatyviniam štabui, ketvirtadienį sakė, kad lapkritį bendras mirtingumas Rusijoje buvo 17 proc. didesnis negu tą patį mėnesį praeitais metais. Pasak jos, šį padidėjimą lėmė koronavirusas.

Penktadienį Rusija pranešė per pastarąją parą nustačiusi 21 073 naujus COVID-19 atvejus, taip pat mirė 926 anksčiau užsikrėtę žmonės. Operatyvinio štabo duomenimis, šalyje nuo pandemijos pradžios koronavirusinė infekcija patvirtinta beveik 10,5 mln. žmonių, liga pareikalavo 307 948 gyvybių.

Neatitikimą tarp „Rosstat“ ir operatyvinio štabo duomenų apie COVID-19 aukų skaičių Rusijos pareigūnai aiškina apskaitos metodikos skirtumais. Operatyvinis štabas į savo statistiką įtraukia tik atvejus, kai koronavirusinė infekcija buvo tiesioginė mirties priežastis, ir remiasi medicinos įstaigų pateikiama informacija. Tuo metu „Rosstat“ taiko platesnius kriterijus ir atsižvelgia į duomenis, gaunamus iš civilinės metrikacijos biurų, kur užbaigiamas mirties atvejų įregistravimo procesas.

Nuo sausio iki lapkričio Rusijos gyventojų skaičius sumažėjo maždaug 945 100 žmonių, o iki metų pabaigos šis susitraukimas gali viršyti milijoną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją