Pirmajame viešajame pasirodyme po šį mėnesį ištikusios senelio brolio mirties – aštuntojo Korėjos darbininkų partijos Centrinio komiteto ketvirtajame plenariniame posėdyje – Kim Jong Unas atrodė gerokai lieknesnis.

Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA antradienį paskelbė, kad šalies lyderis Kim Jong Unas pirmininkavo valdančiosios Darbininkų partijos Centrinio komiteto plenariniam posėdžiui, tačiau nepateikė jokių Kim Jong Uno šiame posėdyje, kuriame žurnalistams dalyvauti draudžiama, išsakytų pastebėjimų.

„Plenarinis posėdis skirtas apžvelgti pagrindinių partijos ir valstybės politikos krypčių įgyvendinimą 2021 metais ir aptarti strateginius ir taktinius politikos niuansus bei dėl jų nuspręsti“, – KCNA citavo Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap News Agency“.

Ankstesniuose pranešimuose buvo minima, kad Šiaurės Korėjos lyderis per pastaruosius kelis mėnesius galėjo netekti mažiausiai 20 kilogramų. Apie tai liepą pranešė vienas Pietų Korėjos įstatymų leidėjas, kurį informavo šnipinėjimo agentūros pareigūnas.

Antsvorio turintis ir intensyviai rūkantis Kim Jong Unas daugelį metų skatino spėliones dėl savo sveikatos būklės, o jo vieši pasirodymai yra atidžiai stebimi, tokiu būdu siekiant įžvelgti daugiau autokratinio ir paslaptimis apgaubto Phenjano režimo niuansų, ypač turint omenyje, kad lyderio šeimoje yra pasitaikę širdies ligų atvejų.

Šiaurės Korėja ragina karius būti lojalesnius šalies lyderiui

Šiaurės Korėja ketvirtadienį paragino 1,2 mln. savo karių susitelkti aplink šalies lyderį Kim Jong Uną ir ginti jį savo gyvybės kaina.

Šis raginimas nuskambėjo šaliai minint 10-ąsias Kim Jong Uno tapimo vyriausiuoju kariuomenės vadu metines.

Šiuo metu Šiaurės Korėjoje vyksta svarbus daugiadienis politinis suvažiavimas, kuriame pareigūnai diskutuoja, kaip spręsti sunkumus, sukeltus koronaviruso pandemijos ir įtemptų santykių su Jungtinėmis Valstijomis.

Ilgame vedamajame oficialusis laikraštis „Rodong Sinmun“ pažymėjo, kad Šiaurės Korėjos kariuomenės vadai ir kariai turi tapti „neįveikiama tvirtove ir nepramušamomis sienomis, ištikimai gindami [Kim Jong Uną] savo gyvybės kaina“.

Vedamajame taip pat raginama sukurti modernesnę, pažangesnę kariuomenę, kuri būtų „patikimas mūsų valstybės ir žmonių sargybinis“.

Jame rašoma, kad visi Šiaurės Korėjos kariai ir žmonės turi palaikyti Kim Jong Uno vadovavimą, kad būtų sukurta galinga socialistinė valstybė.

Šiaurės Korėja ir anksčiau skelbė panašių propaganda persunktų pareiškimų, ragindama žmones sudėtingu metu susitelkti aplink šalies lyderį. Kai kurie ekspertai sako, kad dėl koronaviruso pandemijos, Jungtinių Tautų sankcijų ir blogo valdymo Kim Jong Unas išgyvena sudėtingiausią laikotarpį per savo valdymo dešimtmetį.

Pirmadienį Kim Jong Unas atidarė valdančiosios Darbininkų partijos Centro komiteto plenumą. Jo metu numatyta apžvelgti ankstesnius projektus ir nustatyti svarbiausias politikos kryptis ateinantiems metams.

Kaip pranešė valstybinė žiniasklaida, per dvi suvažiavimo dienas Kim Jong Unas pristatė kaimo plėtros strategijas, o plenumo dalyviai aptarė ateinančių metų biudžetą bei kitus darbotvarkės klausimus.

Stebėtojai sako, kad baigiantis suvažiavimui Šiaurės Korėja tikriausiai atskleis Kim Jong Uno poziciją dėl santykių su Vašingtonu bei Seulu, įstrigusios diplomatijos dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos bei šalies ekonominių sunkumų.

Nepaisant sunkumų, su kuriais šiuo metu susiduria Šiaurės Korėja, užsienio analitikams nekyla klausimų dėl Kim Jong Uno absoliučios valdžios.

Korėjos Liaudies Armijos vyriausiojo vado postas buvo pirmas iš vadovaujamų postų, kuriuos Kim Jong Unas užėmė po savo tėvo ir ilgamečio šalies lyderio Kim Jong Ilo mirties 2011 metų gruodį.

Kim Jong Unas užima virtinę kitų svarbių postų, įskaitant Darbininkų partijos generalinio sekretoriaus ir Valstybės reikalų komisijos pirmininko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)