Vyriausybės priverstos ieškoti sunkių sprendimų, kaip derinti kovos su virusu priemones ir poreikį išlaikyti ekonomikas bei visuomenes atviras, omikron atmainai paskatinus drastišką užsikrėtimo atvejų skaičiaus augimą. Jungtinėse Valstijose, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje ir Danijoje fiksuojami didžiausi nuo pandemijos pradžios COVID-19 atvejų prieaugiai.

Staigų sergamumo šuolį iliustruoja trečiadienį paskelbti naujienų agentūros AFP duomenys, kad gruodžio 22–28 dienomis pasaulyje iš viso išaiškinta apie 6,55 mln. atvejų – tai yra didžiausias skaičius nuo 2020 metų kovo, kai PSO paskelbė COVID-19 pandemiją.

„Man didelį susirūpinimą kelia tai, kad užkrečiamesnis omikron variantas, cirkuliuojantis lygiagrečiai delta atmainai, sukels atvejų cunamį“, – per spaudos konferenciją sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Dėl to jaučia ir toliau jaus didžiulį spaudimą išsekę sveikatos priežiūros specialistai, o sveikatos apsaugos sistemos [artės] prie griūties ribos“, – pridūrė jis.

Dėl omikron su perpildymo grėsme jau susidūrė kai kurios ligoninės Jungtinėse Valstijose. Smarkiausiai pandemijos paveiktoje šalyje septynių dienų naujų COVID-19 atvejų vidurkis šoktelėjo iki 265 427, rodo Johnso Hopkinso universiteto duomenys.

Harvardo epidemiologas ir imunologas Michaelas Mina socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad šis skaičius veikiausiai yra tik „ledkalnio viršūnė“, nes atliekama mažai testų, o realus skaičius tikriausiai yra gerokai didesnis.

Visgi vilčių suteikia duomenys, rodantys, kad nesama sąsajos tarp užsikrėtimo atvejų ir hospitalizacijos atvejų skaičių.

„Neturėtume nusiraminti“, – trečiadienį sakė JAV vyriausiasis užkrečiamųjų ligų specialistas Anthony Fauci, bet „visi požymiai rodo, kad omikron kelia mažesnę riziką“.

Floridos mieste Majamyje trečiadienį prie mobilaus testavimo punkto buvo nusidriekusios ilgos automobilių eilės su žmonėmis, laukusiais, kol bus paimtas jų mėginys COVID-19 testui atlikti.

„Pusė mano šeimos narių užsikrėtę. Ši nauja atmaina itin užkrečiama, ji plinta daug sparčiau nei ankstesnė“, – sakė eilėje laukusi Majamio gyventoja Victoria Sierralta.

„Panašu, kad sugrįžome į pirmą COVID pandemijos etapą. Kažkokia beprotybė“, – kalbėjo ji.

„Tai rimta“

Milijonai žmonių visame pasaulyje vėl sutiks Naujuosius metus pandemijos, jau pareikalavusios per 5,4 mln. gyvybių, šešėlyje. Daugelyje šalių Naujųjų metų sutiktuvių šventės atsargumo sumetimais atšauktos ar bus gerokai kuklesnės.

Graikija trečiadienį uždraudė muziką baruose ir restoranuose, siekdama apriboti Naujųjų metų linksmybes. Vieši renginiai jau anksčiau buvo atšaukti.

Meksikos sostinės merė dėl staigaus COVID-19 atvejų šuolio atšaukė mieste planuotą didžiulę Naujųjų metų sutiktuvių šventę.

Nepaisant nerimo dėl susirgimų protrūkio Meksiko gatvėse trečiadienį buvo pilna žmonių.

„Nemanau, kad turėtų būti atšauktas toks ekonomiškai svarbus renginys. Tačiau sveikata yra svarbiausia“, – sakė 59 metų mokytojas Victoras Arturo Madridas Contrerasas.

„Atšaukdami renginį jie siunčia žinią: „Žinote, tai rimta“, – sakė jis.

Tuo metu Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) gynė savo sprendimą nevaržyti linksmybių šventiniu laikotarpiu. Anot jo, maždaug 90 proc. ligoninių intensyviosios terapijos skyriuose gydomų pacientų nėra pasiskiepiję sustiprinančiąja vakcinos nuo COVID-19 doze.

Anglijoje dėl COVID-19 hospitalizuotų ligonių skaičius perkopė 10 tūkstančių. Tai didžiausias pacientų skaičius nuo kovo. Trečiadienį pranešta, kad šalyje per parą buvo nustatyta daugiausiai nuo pandemijos pradžios naujų užsikrėtimo atvejų – 183 037.

Anglijoje vykstanti sparti vakcinacija sustiprinančiąja doze „leidžia mums neprarandant atsargumo neatsisakyti Naujųjų metų sutiktuvių planų“, sakė B. Johnsonas, nors Šiaurės Airijoje, Škotijoje ir Velse buvo įvesta naujų apribojimų.

Rekordiniai prieaugiai Prancūzijoje, Danijoje

Kitapus Lamanšo sąsiaurio esančioje Prancūzijoje taip pat užfiksuotas didžiausias nuo pandemijos pradžios COVID-19 atvejų paros prieaugis – daugiau kaip 200 tūkst. atvejų. Šis skaičius yra daugiau nei dvigubai didesnis už atvejų skaičių, nustatytą per Kalėdas.

Šalis dar gruodžio 10 dieną mažiausiai keturioms savaitėms uždarė naktinius klubus.

Nuo penktadienio Paryžiuje visi vyresni nei 11 metų asmenys privalės lauke būti su apsauginėmis kaukėmis. Jų nedėvėti bus leidžiama važiuojant automobiliu, dviračiu, motoroleriu, elektriniu paspirtuku ar sportuojant.

Danija, kurioje šiuo metu segamumas yra didžiausias pasaulyje, taip pat užfiksavo naują COVID-19 atvejų paros prieaugio rekordą – 23 228 atvejus. Valdžia sako, kad tai iš dalies nulėmė po kalėdinių švenčių suintensyvėjęs testavimas.

Rekordinis COVID-19 atvejų prieaugis užfiksuotas ir Portugalijoje – čia per parą nustatyta beveik 27 tūkst. užsikrėtimo atvejų.