Pokalbis vyks tvyrant įtampai dėl Ukrainos ir rengiantis kitą mėnesį planuojamoms Vašingtono ir Maskvos deryboms.

JAV ir Rusijos vadovai „aptars virtinę temų, įskaitant būsimas diplomatines sąveikas su Rusija“, sakė amerikiečių Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Emily Horner.

„Bideno administracija ir toliau vykdo plačią diplomatiją su mūsų Europos sąjungininkais ir partneriais, konsultuojasi ir koordinuoja bendrą požiūrį, kaip atsaką į Rusijos kariuomenės telkimą pasienyje su Ukraina“, – sakoma E. Horne trečiadienio pareiškime.

Pasak kanalo CNN, J. Bidenas ir V. Putinas kalbėsis apie būsimas dvišales Maskvos ir Vašingtono derybas, taip pat – Rusijos kontaktus su NATO ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

„J. Bidenas planuoja preliminariai aptarti dvišales Jungtinių Valstijų ir Rusijos derybas, numatytas sausio 10 dieną. Taip pat daug dėmesio bus skiriama Rusijos kontaktams su NATO ir ESBO, kurie turi įvykti sausio 12 ir 13 dienomis“, – pranešė CNN, remdamasis E. Horne.

Tuo metu V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad Kremliaus šeimininko ir JAV prezidento pokalbis planuojamas vėlų ketvirtadienio vakarą.

Pasak CNN, J. Bideno ir V. Putino pokalbis įvyks 15 val. 30 min. Vašingtono (22 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Tai bus jau antras JAV ir Rusijos prezidentų pokalbis šį mėnesį.

J. Bidenas ir V. Putinas gruodžio 7 dieną kalbėjosi vaizdo ryšiu, jų pokalbis truko kiek ilgiau nei dvi valandas.

Artėjančios derybos

Pasak Vakarų pareigūnų, kurie baiminasi, kad pasikartos 2014-ųjų scenarijus, kai Maskva užėmė Krymo pusiasalį ir Rytų Ukrainoje įsiplieskė Kijevo pajėgų konfliktas su prorusiškais separatistais, Rusija prie sienos su Ukraina yra sutelkusi dešimtis tūkstančių karių.

Vakarai kaltina V. Putiną, kad jis planuoja įsiveržti į Ukrainą – buvusią sovietinę respubliką, siekiančią ištrūkti iš Maskvos įtakos zonos ir galiausiai prisijungti prie NATO.

V. Putinas neigia planuojantis pulti kaimyninę šalį ir sako, jog kariai perkeliami siekiant apginti Rusiją, Vakarams ir NATO pavojingai arti priartėjus prie jos sienų.

Siekdami sumažinti įtampą, aukšti JAV ir Rusijos pareigūnai planuoja susitikti sausio 10 dieną Ženevoje.

Susitikimas rengiamas po to, kai Rusija pateikė virtinę saugumo reikalavimų Jungtinėms Valstijoms, įskaitant raginimus neplėsti NATO rytų kryptimi arba nesteigti karinių bazių buvusiose sovietinėse respublikose.

Jungtinės Valstijos pavadino kai kuriuos Rusijos reikalavimus nediskutuotinais, tačiau pareiškė, kad yra pasirengusios kalbėtis ir kad taip pat kels klausimus, kurie kelia susirūpinimą joms pačioms.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Maskva derybose laikysis „griežtos linijos“, siekdama apginti savo interesus ir vengti „nuolaidų“.

Be to, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir aptarė artėjančias Vašingtono ir Maskvos derybas, informavo Valstybės departamentas.

„Jie aptarė pastangas taikiai išspręsti konfliktą Rytų Ukrainoje ir būsimus diplomatinius ryšius su Rusija“, – sakoma pranešime.

A. Blinkenas taip pat dar kartą patikino Kijevą, kad Vašingtonas remia Ukrainos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, atsižvelgiant į Rusijos kariuomenės telkimą prie sienų su Ukraina, sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.