„Jie aptarė pastangas taikiai išspręsti konfliktą Rytų Ukrainoje ir būsimus diplomatinius ryšius su Rusija“, – sakoma pranešime.

A. Blinkenas taip pat dar kartą patikino Kijevą, kad Vašingtonas remia Ukrainos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą, atsižvelgiant į Rusijos kariuomenės telkimą prie sienų su Ukraina.

Jungtinės Valstijos ir Rusija sausį surengs nekantriai laukiamas derybas, šią savaitę naujienų agentūrai AFP pareiškė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Per derybas šalys aptars branduolinių ginklų kontrolę ir augančią įtampą dėl Ukrainos.

Dvišalės derybos numatytos sausio 10 dieną, nurodė Nacionalinio saugumo tarybos (NSC) atstovas.

Sausio 12-ąją planuojamos Maskvos ir NATO atstovų derybos, o sausio 13 dieną numatytas Rusijos ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO), kuriai priklauso ir Jungtinės Valstijos, susitikimas, pridūrė jis.

Vakarai kaltina V. Putiną, kad jis planuoja įsiveržti į Ukrainą – buvusią sovietinę respubliką, siekiančią ištrūkti iš Maskvos įtakos zonos ir galiausiai prisijungti prie NATO.

Rusija jau atplėšė nuo Ukrainos Krymo pusiasalį ir kursto prorusiškų separatistų sukilimą pramoniniuose Ukrainos rytuose. Kijevas ir jo Vakarų sąjungininkės kaltina Rusiją siunčiant per sieną karių ir ginklų separatistams paremti, bet Maskva tai neigia.

Rusijai sutelkus pasienyje su Ukraina dešimtis tūkstančių karių, Kijevas ir Vakarai ėmė skambinti pavojaus varpais, kad Maskva galbūt planuoja užimti daugiau Ukrainos teritorijų.

V. Putinas neigia planuojantis pulti kaimyninę šalį ir sako, jog kariai perkeliami siekiant apginti Rusiją, Vakarams ir NATO pavojingai arti priartėjus prie jos sienų.

Anksčiau šį mėnesį V. Putinas paskelbė virtinę saugumo reikalavimų Vakarų šalims, įskaitant reikalavimą neleisti Ukrainai tapti NATO nare.

Atsakydamos Jungtinės Valstijos ir jų partnerės Europoje pagrasino imtis prieš Rusiją griežtų ekonominių sankcijų, jei ši įsiverš į Ukrainą. Tuo pat metu Maskvai buvo pasiūlyta surengti derybas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją