„Generalinė prokuratūra perdavė teismui baudžiamąją bylą Rusijos Federacijos pilietės Sofijos Sapegos atžvilgiu, kuriai pareikšti kaltinimai dėl socialinės nesantaikos ir neapykantos kurstymo; neteisėtų veiksmų, susijusių su informacija apie privatų gyvenimą ir asmens duomenis, smurto ir grasinimų jį panaudoti prieš vidaus reikalų organų darbuotoją organizavimo, kišimosi į vidaus reikalų organų darbuotojo veiklą organizavimo; smurto ir grasinimų jį panaudoti prieš tarnybines pareigas atliekantį pareigūną, taip pat kitą viešąją pareigą atliekantį asmenį organizavimo, grasinimų prieš teisėją organizavimo, trukdymo teisėtai žurnalisto profesinei veiklai organizavimo“, – rašoma pranešime.

Remiantis bylos duomenimis, S. Sapega kartu su kitais asmenimis sukūrė ir administravo virtinę kanalų platformoje „Telegram“.

„Jų veikla buvo siekiama diskredituoti dabartinę Baltarusijos vyriausybę ir jos teisėsaugos bloką, kurstyti socialinę nesantaiką, neapykantą, taip pat organizuoti nusikaltimus prieš tam tikras piliečių kategorijas“, – nurodė Generalinė prokuratūra.

Šiuose kanaluose buvo paskelbti 238 asmenų – policijos pareigūnų, prokurorų, teisėjų, valstybės tarnautojų ir žurnalistų – asmens duomenys, teigia Generalinė prokuratūra.

„Paskelbus informaciją, nukentėjusieji ėmė gauti grasinimų dėl smurto prieš juos ir jų artimuosius, turto sugadinimo. Daliai jų buvo padaryti ir kiti nusikaltimai. Už savo „darbą“ kaltinamoji gavo atlyginimą“, – sakoma jos pranešime.

Generalinės prokuratūros teigimu, S. Sapega sudarė ikiteisminę bendradarbiavimo sutartį.

„Jos bendradarbiavimas turėjo didelę reikšmę atskleidžiant kitus neteisėtų veiksmų bendrininkus“, – nurodė prokuratūra.

Praėjusią savaitę skelbta, kad S. Sapega parašė prašymą dėl malonės suteikimo Baltarusijos autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai.

Anksčiau šį mėnesį Minskas pranešė, kad tyrimas S. Sapegai iškeltoje baudžiamojoje byloje baigiamas ir kad pateikti galutiniai kaltinimai pagal virtinę Baudžiamojo kodekso straipsnių, o praėjusį pirmadienį byla buvo perduota prokuratūrai, kad ši nukreiptų ją teismui.

Vilniuje įsikūrusio Europos humanitarinio universiteto studentė S. Sapega gegužės 23 dieną buvo sulaikyta kartu su R. Pratasevičiumi Minsko oro uoste, Baltarusijos režimui priverstinai nutupdžius „Ryanair“ keleivinį lėktuvą, kurio pora skrido iš Atėnų į Vilnių.

R. Pratasevičius kartu su bendražygiais platformoje „Telegram“ įkūrė baltarusių opozicijos kanalą NEXTA. Šis kanalas daug prisidėjo koordinuojant beprecedenčius protestus po pernai rugpjūtį Baltarusijoje įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, geležiniu kumščiu valdantis šalį jau beveik tris dešimtmečius.

Pernai Minsko režimas įtraukė R. Pratasevičių į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, taip pat paskelbė kanalą NEXTA „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

Po S. Sapegos sulaikymo Minskas paskelbė vaizdo įrašą, kuriame mergina sakė, kad redagavo „Telegram“ kanalą „Baltarusijos juodoji knyga“, skelbiantį duomenis apie šalies saugumo pajėgas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)