Filipinai savo karinį jūrų laivyną modernizuoja tęsiantis ginčui su Kinija Pietų Kinijos jūroje.

Filipinų karinis jūrų laivynas buvo gerokai nusidėvėjęs, jame buvo net Antrojo pasaulinio karo laikų amerikietiškų laivų, bet prezidento Rodrigo Duterte pirmtakas Benigno Aquino 2010 metais pradėjo nuosakią modernizavimo programą.

Antradienio sudaryto susitarimo su Pietų Korėjos laivų statybos milžine vertė – 28 mlrd. pesų (apie 490 mln. eurų). Prieš penkerius metus ta pati kompanija laimėjo kontraktą pastatyti dvi naujas fregatas Filipinų kariniam laivynui.

„Pagal [naująjį] projektą Filipinų karinis jūrų laivynas gaus dvi modernias korvetes, galinčias vykdyti kovines misijas prieš laivus, povandeninius laivus ir orlaivius“, – per kontrakto pasirašymo ceremoniją Maniloje sakė D. Lorenzana.

Korvetės ir fregatos yra nedideli, greiti karo laivai, daugiausia naudojami kitiems laivams nuo užpuolimų saugoti.

Susitarimu bus užtikrintas suderinamumas su Filipinų jau turimais laivais, bus paprasčiau vykdyti priežiūros ir remonto darbus, sakė D. Lorenzana.

Stiprindama savo pozicijas Pietų Kinijos jūroje, Manila taip pat įsigijo du JAV pakrančių apsaugos tarnybai priklausiusius katerius, tris desantinius laivus iš Australijos, pakrančių apsaugos laivų iš Japonijos.

Kinija reiškia pretenzijas į beveik visą Pietų Kinijos jūrą, per kurią kasmet plukdoma trilijonų eurų vertės krovinių. Pretenzijas šioje jūroje taip pat reiškia Brunėjus, Malaizija, Filipinai, Taivanas ir Vietnamas.

Pekinas nepripažįsta Hagoje įsikūrusio Nuolatinio arbitražo teismo 2016 metais priimto sprendimo, kad jo istorinės pretenzijos yra nepagrįstos.