Prancūzija, Didžioji Britanija, Graikija ir Portugalija pranešė antradienį užregistravusios rekordinius naujų COVID-19 atvejų skaičius. Prancūzija paskelbė per 24 valandas užregistravusi kone 180 tūkst. naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Tuo metu Italija paskelbė, kad per parą nustatyta net dvigubai daugiau atvejų nei para anksčiau.

Kad suvaldytų pandemijos bangą, daugelis žemyno šalių sugrąžino suvaržymus, lemiančius dideles ekonomines ir socialines pasekmes.

Vokietijoje antrus metus iš eilės prieš Naujuosius ribojami žmonių kontaktai, be to, didžiausia Europos ekonomika uždarė naktinius klubus ir nebeįleidžia žiūrovų į sporto varžybas.

Privačiuose susibūrimuose Vokietijoje gali dalyvauti iki 10 pasiskiepijusių žmonių arba du namų ūkiai, kur yra nepasiskiepijusių žmonių.

Suomija antradienį paskelbė, kad neįsileis nepasiskiepijusių lankytojų iš užsienio. Išimtis bus taikoma tik Suomijos gyventojams, svarbiems darbuotojams ir diplomatams.

Ši Šiaurės šalis, kaip ir Švedija, nuo antradienio reikalauja, kad Suomijoje negyvenantys atvykstantys žmonės pateiktų neigiamą COVID-19 testo atsakymą. Diena anksčiau tokią priemonę ėmė taikyti Danija.

Tuo metu Belgijos vyriausybės planai įvesti tolesnius suvaržymus žlugo teismui sustabdžius įsakymą uždaryti pramogų vietas.

Ministras pirmininkas Alexander'as De Croo tokius planus buvo paskelbęs gruodžio 22 dieną, Belgijoje sparčiai daugėjant užsikrėtimo viruso omikron variantu atvejų.

Baugus Izraelio įspėjimas

Omikron atmaina visame pasaulyje plinta tokiu greičiu, kad netgi Izraelio, vienos labiausiai pasiskiepijusių valstybių, lyderis antradienį įspėjo, jog šios atmainos sustabdyti neįmanoma, rašo „The New York Times“.

„Mes negalime užkirsti jai kelio“, – pripažino Izraelio premjeras Naftali Bennettas tiesmukiškuose komentaruose, atspindėjusiuose didėjantį valstybių, kuriuose plinta omikron atmaina, pripažinimą: virusas plinta pernelyg greitai, kad būtų galima jį pričiupti.

Šią bauginančią mintį, paremtą duomenimis iš šalių, kuriose omikron atmaina, prabėgus vos mėnesiui po to, kai ji pirmą kartą buvo aptikta, sparčiai plinta, kiek sušvelnina ankstyvieji įrodymai, kad atmaina sukelia švelnesnius simptomus, o skiepai ir stiprinamosios vakcinos dozės padeda išvengti sunkios ligos eigos ir mirties.

Ekspertai visame pasaulyje išreiškia susirūpinimą, kad didžiulis žmonių, kurie, tikėtina, užsikrės, skaičius gali reikšti pacientų antplūdį, užgriūsiantį jau ir taip įtampą patiriančias sveikatos priežiūros sistemas.

Tačiau tokiam susirūpinimui prieštarauja tvirtinantys, kad atėjo metas pripažinti, jog virusas yra endeminis, tad šalims reikėtų atsisakyti griežtų karantinų ir laikytis švelnesnių taisyklių, įskaitant trumpesnius karantinus.

Izraelis lapkritį įveikė ketvirtąją COVID-19 bangą, tačiau pastaruoju metu infekcijų skaičiai vėl auga ir šalis ruošiasi dideliam užsikrėtimo omikron atvejų skaičiaus šuoliui.

Nepaisant ankstvyvo vakcinacijos kampanijos starto, Izraelyje iki galo paskiepytais šiuo metu laikoma tik apie 60 proc. gyventojų, o tai reiškia, kad jie yra pasiskiepiję trimis dozėmis ar po antrosios dar nėra praėję šeši mėnesiai.

Šalies Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, nė vieno skiepo dar nėra gavę apie 31 proc. šalyje gyvenančių žmonių.
Izraelis jau rengiasi pradėti vyresnių nei 60 m. amžiaus žmonių ir medikų skiepijimą ketvirtąja skiepo doze, tačiau prieš uždegdama žalią šviesą atitinkamai vakcinacijai vyriausybė laukia ketvirtosios dozės klinikinių bandymų, atliekamų vienoje Tel Avivo ligoninėje, rezultatų.

Didžiuliai skaičiai

Apie rekordinius COVID-19 skaičius šią savaitę pranešė net kelios Europos valstybės.

Italija registravo staigų naujų COVID-19 atvejų skaičiaus augimą. Sveikatos ministerija antradienio vakarą pranešė, kad per parą nustatyta daugiau kaip 78 300 infekcijų, ir tai yra dvigubai daugiau nei para anksčiau. Tai naujas aukščiausias rodiklis nuo pandemijos pradžios.

Per 24 valandas mirė 200 koronavirusu užsikrėtusių žmonių. Ir Italijoje, anot ekspertų, šiuo metu sparčiai plinta omikron atmaina.

Statistika rodo, kad buvo atlikta daugiau kaip milijonas koronaviruso testų. Tai, lyginant su ankstesnėmis savaitėmis, yra labai daug.

Italijoje daugeliui veiklų reikalingas vadinamasis sveikatos pasas. Pavyzdžiui, kas nėra paskiepytas, persirgę ar neturi neigiamo testo, negali naudotis viešuoju transportu.

Tęsiantis koronaviruso pandemijai, Lenkija per 24 valandas registravo 794 mirtis nuo COVID-19. Tai didžiausias paros mirčių skaičius per ketvirtąją pandemijos bangą.

Be to, patvirtintas 15 571 naujas infekcijos atvejis, TV stočiai „Polsat News“ sakė sveikatos viceministras Waldemaras Kraska.

Šveicarijoje užfiksuotas rekordinis naujų koronaviruso atvejų skaičiaus paros prieaugis. Kaip pranešė antradienį Federalinė sveikatos apsaugos valdyba, per pastarąsias 24 valandas šalyje COVID-19 diagnozuotas 13 375 žmonėms, o nuo pandemijos pradžios infekuotųjų skaičius pasiekė 1 276 781.

Ankstesnis antirekordas buvo užfiksuotas gruodžio 8 d., kai medikai per parą nustatė 12 598 infekcijos atvejus.

Federalinės sveikatos apsaugos valdybos duomenimis, per pastarąsias 24 valandas Šveicarijoje koronaviruso aukomis tapo 17 žmonių. Nuo pandemijos pradžios šalyje jau mirė 11 817 infekuotųjų.

Šveicarija nuo spalio vidurio išgyvena sergamumo protrūkį – jau penktąją pandemijos bangą. Šalyje dominuojančia tapo koronaviruso omikron atmaina.

Dėl spartaus infekcijos plitimo Šveicarijos vyriausybė iki sausio 24 d. įvedė privalomą nuotolinį darbo režimą, o į restoranus, kino teatrus ir sporto sales, kur anksčiau buvo galima patekti su neigiamu PGR testu, dabar įleidžiami tik pasiskiepiję arba koronaviruso sukeliama liga persirgę žmonės, turintys tai patvirtinantį dokumentą. Nustatyti privačių susitikimų apribojimai: juose gali dalyvauti ne daugiau kaip 10 žmonių, jeigu bent vienas vyresnis kaip 16 metų amžiaus dalyvis yra nepasiskiepijęs ar nepersirgęs.

Graikijoje per pastarąsias 24 valandas nustatyti 21 657 užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Kaip pranešė antradienį Nacionalinė visuomenės sveikatos organizacija, tai didžiausias naujų atvejų skaičiaus paros prieaugis nuo pandemijos pradžios.

Graikijoje gyvena apie 11 mln. žmonių. Ankstesnis antirekordas buvo užfiksuotas gruodžio 27 d. – 9 284 užsikrėtimo atvejai per parą.

Nacionalinės visuomenės sveikatos organizacijos duomenimis, per pastarąsias 24 valandas šalyje mirė 60 infekuotųjų, reanimacijos skyriuose gydomi 635 pacientai. Iš viso nuo pandemijos pradžios Graikijoje COVID-19 diagnozuotas 1 105 885 žmonėms, mirė 20 557 infekuotieji.

Graikijos sveikatos apsaugos ministras Thanos Plevris antradienį televizijos kanalui ERT 1 pareiškė, kad koronaviruso omikron atmaina tapo dominuojančia šalyje.

Nepaisant didelio vakcinacijos masto, Portugalijoje praėjusią parą nustatyta rekordiškai daug naujų COVID-19 atvejų.

Šalies sveikatos tarnybos per pastarąsias 24 val. patvirtino 17 172 naujas infekcijas ir buvo viršytas ankstesnis, sausio 28 dieną nustatytas 16 432 atvejų paros prieaugio antirekordas.

Iki šiol visiškai paskiepyta beveik 90 proc. Portugalijos gyventojų, o dar beveik 2,4 mln. žmonių jau yra gavę ir stiprinamąją vakcinos dozę. Pagal vakcinacijos mastą Portugaliją pasaulyje lenkia tik Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE).

Nepaisant atvejų šuolio, hospitalizuojamų ir į reanimacijos skyrius paguldomų pacientų skaičiai yra gerokai mažesni, nei fiksuoti per praėjusios žiemos infekcijų bangą.

Siekdama pažaboti naujausią šuolį, Portugalijos vyriausybė paskelbė suvaržymus, kurie apima platesnę skiepų sertifikato aprėptį, kaukių dėvėjimą, nuotolinio darbo prievolę ir barų bei naktinių klubų uždarymą. Iki sausio 9 dienos taip pat pratęstos mokinių atostogos, siekiant sumažinti kontaktų skaičių po šventinio laikotarpio.

Prancūzijos medicinos tarnybos pastarąją parą nustatė beveik 180 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Šis skaičius beveik dvigubai viršija ankstesnį antirekordą.

Tai antradienį pranešė Nacionalinė visuomenės sveikatos agentūra prie šalies Sveikatos apsaugos ministerijos.

„Gruodžio 28 d. duomenimis, per pastarąsias 24 valandas patvirtinti 179 807 nauji infekcijos atvejai“, – sakoma pranešime.

Ankstesnis maksimalus rodiklis buvo užfiksuotas gruodžio 25 d., kai Prancūzijoje COVID-19 buvo diagnozuotas 104,6 tūkst. žmonių.

Belgijos teismas antradienį sustabdė pramogų vietų, įskaitant teatrus, uždarymą – tokią priemonę, kuria siekta pažaboti koronaviruso omikron atmainos plitimą, praėjusią savaitę paskelbė ministras pirmininkas Alexander'as De Croo.

Valdžios institucijos neįrodė, „kokiu būdu pramogų vietos yra ypač pavojingos (žmonių) sveikatai,.. kad jose tiek plistų koronavirusas, kad būtų būtina jas uždaryti“, sakė Belgijos aukščiausios instancijos administracinis teismas.

Koronaviruso omikron atmaina tapo dominuojančia Nyderlanduose. Tai antradienį pranešė Nacionalinis sveikatos apsaugos ir aplinkos institutas.

„Nuo šios savaitės šiai atmainai tenka daugiau kaip 50 proc. visų nustatomų užsikrėtimo atvejų, - pažymėjo žinybos atstovai. – Tai reiškia, kad omikron pakeitė delta atmainą kaip dominuojantį variantą Nyderlanduose“.

Praėjusią savaitę šalyje buvo nustatyta 84,4 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų, 11 proc. mažiau negu savaite anksčiau.

Bet instituto specialistai mano, kad dėl omikron atmainos artimiausioje ateityje skaičiai vėl pradės didėti, taip pat padaugės į ligonines guldomų pacientų.

Siekdama išvengti pernelyg spartaus omikron atmainos plitimo, Nyderlandų vyriausybė gruodžio 19 d. įvedė šalyje beveik visišką karantiną. Dirba tik vaistinės, degalinės, maisto prekių parduotuvės ir kai kurios gyvybiškai svarbios įstaigos, taip pat bibliotekos ir vairavimo mokyklos.

Visos kitos parduotuvės, taip pat visuomeninio maitinimo įmonės, sporto salės, kultūros ir pramogų centrai, kirpyklos ir grožio salonai uždaryti.

Šalies gyventojams rekomenduojama likti namuose, vengti žmonių susibūrimo vietų, laikytis saugaus atstumo ir priimti ne daugiau kaip du svečius per dieną (išskyrus Naujuosius metus, kai bus galima priimti iki keturių žmonių). Šios priemonės galios bent jau iki ateinančių metų sausio 14 d.

PSO įspėjimas

Daugeliui pasaulio šalių dėl itin užkrečiamos koronaviruso omikron atmainos fiksuojant rekordinius COVID-19 protrūkius, ši atmaina kelia „labai didelį“ pavojų ir gali nulemti per didelę sveikatos apsaugos sistemų apkrovą, trečiadienį įspėjo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO),

Per pastarąją savaitę COVID-19 atvejų pasaulyje padaugėjo 11 proc., o šalys – nuo Kinijos iki Vokietijos ir Prancūzijos – buvo priverstos ieškoti sunkių sprendimų, kaip derinti kovos su virusu priemones ir poreikį išlaikyti ekonomikas bei visuomenes atviras.

Nyderlandai ir Šveicarija pranešė, kad omikron variantas jų teritorijose tapo dominuojančia pandeminio koronaviruso atmaina, ir nors kai kurie tyrimai rodytų, kad šis variantas nulemia lengvesnę ligą, PSO ragina neprarasti atsargumo.

„Bendra rizika, susijusi su naujuoju susirūpinimą keliančiu omikron variantu, išlieka labai didelė“, – sakoma šios Jungtinių Tautų agentūros savaitiniame epidemiologiniame pranešime.

„Nuoseklūs įrodymai“ rodo, kad omikron variantas, kalbant apie užsikrėtimo atvejų skaičiaus augimą, pranoksta delta variantą, sakė PSO ir nurodė, kad užsikrėtimo omikron atmaina atvejų skaičius padvigubėja per dvi ar tris dienas.

Pasak PSO, pradiniai duomenys iš Didžiosios Britanijos, Pietų Afrikos ir Danijos, kurioje šiuo metu segamumas yra didžiausias pasaulyje, rodo, kad palyginti su delta atmaina užsikrėtus omikron hospitalizacijos rizika yra mažesnė. Tačiau organizacija pabrėžia, kad omikron atmainos sukeliamos ligos sunkumui įvertinti dar reikia tolesnių duomenų.

Be to, nepaisant duomenų apie galbūt lengvesnę ligą užsikrėtus omikron, spartus šios atmainos plitimas „vis tiek nulems didelį hospitalizacijos atvejų, ypač nepaskiepytų žmonių grupėse, skaičių, ir smarkiai sutrikdys sveikatos apsaugos sistemas bei kitas svarbias tarnybas“, įspėjo PSO Europos skyriaus vyresnioji nepaprastųjų padėčių valdymo pareigūnė Catherine Smallwood.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)