Kinija uždraudė tokį viešą įtariamų nusikaltėlių gėdinimą 2010 metais, po dešimtmečius trukusių žmogaus teisių aktyvistų kampanijų, tačiau ši praktika atgijo, kai vietos valdžios institucijos ėmė įgyvendinti nacionalinę nulinio COVID politiką.

Keturi įtariamieji su kaukėmis ir apsauginiais kostiumais, nešini plakatais su savo nuotraukomis ir vardais, antradienį buvo vedami priešais didelę minią Guangsi regiono Dziangsi mieste, pranešė valstybinis laikraštis „Guangxi News“.

Įvykio nuotraukose matyti, kad kiekvieną įtariamąjį laiko du policijos pareigūnai, dėvintys veido skydus, kaukes ir apsauginius kostiumus, o juos ratu supa riaušių malšinimo apranga vilkintys policininkai, kai kurie iš jų – ginkluoti.

Visi keturi įtariamieji kaltinami nelegalių migrantų gabenimu, kai Kinijos sienos dėl pandemijos tebėra uždarytos, rašoma laikraštyje.

Dziangsi yra netoli Kinijos sienos su Vietnamu.

Viešas gėdinimas tapo dalimi drausminių priemonių, kurias rugpjūtį paskelbė vietos valdžia, siekdama nubausti sveikatos taisyklių pažeidėjus.

Pasak „Guangxi News“, šis paradas – tai „realaus gyvenimo įspėjimas“ visuomenei ir „atgraso nuo nusikaltimų prie valstybinės sienos“.

Tačiau tai taip pat sukėlė neigiamą reakciją, kai oficialūs asmenys ir socialinės žiniasklaidos vartotojai kritikavo tokį griežtą valdžios elgesį.

Nors Dziangsi patiria „didžiulį spaudimą“ siekiant užkirsti kelią įvežamiems koronaviruso atvejams, „ši priemonė rimtai pažeidžia teisinės valstybės dvasią ir negalima leisti, kad ji pasikartotų“, trečiadienį pranešė Kinijos komunistų partijos laikraštis „Beijing News“.

Pasak pranešimų Dziangsi vyriausybės svetainėje, pastaraisiais mėnesiais buvo surengta daugiau tokių paradų kitiems įtariamiesiems, kaltinamiems kontrabanda ir prekyba žmonėmis.

Lapkričio mėnesį vykusio tokio parado vaizdo įrašuose matyti, kaip minia žmonių stebi du vedamus kalinius, o vietos pareigūnas per mikrofoną vardija jų nusikaltimus.

Paskui buvo matyti, kaip jie žygiuoja gatvėmis vilkėdami apsauginius kostiumus, o juos lydi riaušių policija.

O rugpjūtį dešimtys ginkluotų policininkų, gatvėmis žygiavusių su įtariamuoju, atėjo net į vaikų žaidimų aikštelę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)