B. Gantzo biuras informavo, kad susitikimo metu aptarti saugumo ir civiliniai klausimai.

Ministras pasakė M. Abbasui, kad ketina „toliau skatinti veiksmus pasitikėjimui ekonominėje ir civilinėje srityse stiprinti, kaip buvo sutarta per ankstesnį jų susitikimą“, nurodė Izraelio gynybos ministerija išplatintame pranešime.

„Jie aptarė saugumo ir civilinius reikalus“, – pridūrė ministerija.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad susitikimas įvyko B. Gantzo namuose Roš Haajine šalies centrinėje dalyje.

Rugpjūčio gale B. Gantzas apsilankė Palestinos Administracijos būstinėje, kur susitiko derybų su M. Abbasu. Tai buvo pirmas oficialus tokio lygio susitikimas per kelerius metus.

Tačiau po tų derybų Izraelio ministras pirmininkas Naftali Bennettas pareiškė, kad taikos procesas su palestiniečiais nevyksta, ir „jo nebus“.

Palestiniečių civilinių reikalų ministras Husseinas al-Sheikhas trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad M. Abbasas ir B. Gantzas per susitikimą aptarė, kaip svarbu „sukurti politinį horizontą, vedantį prie politinio sprendinio, paremto tarptautinėmis rezoliucijomis“.

Palestiniečių lyderis ir Izraelio gynybos ministras taip pat aptarė „įtemptą padėtį vietoje dėl naujakurių praktikos bei daugelį saugumo, ekonomikos ir humanitarinių klausimų“, – nurodė jis.

Opozicinė partija „Likud“ pasmerkė šį susitikimą ir nurodė, kad „Izraelio saugumui pavojingos nuolaidos tėra tik laiko klausimas“.

„Izraelio ir palestiniečių vyriausybė sugrąžino palestiniečius ir M. Abbasą į darbotvarkę... Tai pavojinga Izraeliui“, – išplatintame pareiškime pridūrė partija.

Santykiai tarp žydų valstybės ir Palestinos Administracijos, įsikūrusios Izraelio okupuotame Vakarų Krante, pastaraisiais metais drastiškai pablogėjo.

„Likud“ lyderis Benjaminas Netanyahu buvo nustūmęs šį klausimą į paraštes, kai nuo 2009-ųjų iki šių metų birželio stovėjo prie Izraelio vyriausybės vairo. 2014 metais taikos derybos buvo sustabdytos ir toliau vyko žydų nausėdijų okupuotame Vakarų Krante plėtra.

Dešiniojo sparno atstovas N. Bennettas, anksčiau vadovavęs vienai naujakurių lobistų grupei, nepritaria palestiniečių valstybingumui ir atmeta galimybę oficialiai derėtis dėl taikos su Palestinos Administracija. Jis sako teikiantis pirmenybę ekonominėms padėties gerinimo priemonėms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)