„Šis tvarkaraščio pakeitimas atspindi nuolatinio buvimo Europoje būtinybę ir yra reikalingas, kad pademonstruotume sąjungininkams ir partneriams savo įsipareigojimą dėl kolektyvinės gynybos“, - pabrėžė pareigūnas.

Vakarai sunerimę dėl rusų pajėgų telkimo prie Ukrainos sienos.

Šis sprendimas buvo priimtas, nors Vašingtonas ir Maskva susitarė sausio 10-ąją Ženevoje surengti derybas, per kurias būtų aptarti abiem šalims opūs klausimai, įskaitant įtampą, susijusią su Ukraina.

JAV prezidento Joe Bideno administracija yra pasižadėjusi glaudžiai koordinuoti veiksmus su sąjungininkėmis Europoje. NATO atstovai taip pat surengs susitikimą su Rusijos pareigūnais.

Vakarų šalys sako, kad Rusija yra sutelkusi prie sienos su Ukraina dešimtis tūkstančių karių. Šie manevrai didina nuogąstavimus, kad Maskva gali įsiveržti į kaimyninę šalį. Rusija 2014 metais jau aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, o Ukrainos rytinėje dalyje yra įsitvirtinę promaskvietiški separatistai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neigia planuojantis invaziją, bet pareikalavo „teisiškai įpareigojančių“ saugumo garantijų, kad NATO aljansas, kuriame pirmuoju smuiku griežia Jungtinės Valstijos, nebesiplės į rytus.

Lėktuvnešis „USS Harry S. Truman“ ir jį lydintys laivai gruodžio 1-ąją išplaukė iš savo bazės Norfolke Virdžinijos valstijoje, pradedami anksčiau suplanuotą įprastą misiją.

Praeitą savaitę kovinė grupė dalyvavo bendrose pratybose su Tuniso ginkluotosiomis pajėgomis, o vėliau persikėlė ryčiau.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)