„Sielvartaudama pranešu apie savo vyro mirtį“, – sakoma H. Reido našlės Landros pareiškime JAV žiniasklaidai. Jame nurodoma, kad H. Reidas ramiai mirė antradienio popietę, „apsuptas savo šeimos narių“.

H. Reidui 2018 metais buvo diagnozuotas kasos vėžys.

Pasinaudodamas savo patirtimi Kongrese H. Reidas padėjo B. Obamai prastumti Senate svarbia jo politinio palikimo dalimi tapusį Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymą (Affordable Care Act, ACA), dar vadinamą „Obamacare“. Ši programa užtikrino sveikatos apsaugą dešimtims milijonų amerikiečių.

Glaustai, maloniu balsu kalbėdavęs H. Reidas gimė 1939 metų gruodžio 2 dieną mažame kalnakasių miestelyje Nevados valstijoje – namuose, kuriuose nebuvo karšto vandens, o tualetas buvo įrengtas lauke.

Jaunystėje jis buvo boksininkas profesionalas, o vėliau, pasinaudodamas kovotojo instinktais, padarė politiko karjerą ir tapo vienu ilgiausiai dirbusių Senato daugumos lyderių. Net savo memuarus jis pavadino „Gera kova“ (The Good Fight).

Prezidentas Joe Bidenas, kuris buvo B. Obamos viceprezidentas, o su H. Reidu Senate dirbo du dešimtmečius, pareiškime sakė, kad šis jo buvęs kolega yra „mūsų istorijos milžinas“ ir vienas „geriausių Senato daugumos lyderių“.

Pasak prezidento, velioniui „valdžia nebuvo svarbi dėl valdžios“ – jis dirbo siekdamas „gero žmonėms“.

B. Obama antradienį paviešino laišką, kurį parašė H. Reidui prieš jo mirtį. Laiške sakoma: „Nebūčiau buvęs prezidentas be jūsų padrąsinimo ir paramos, ir nebūčiau padaręs daugumos dalykų... be jūsų įgūdžių ir ryžto.“

Dabartinis Senato daugumos lyderis, Niujorkui atstovaujantis demokratas Chuckas Schumeras socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad H. Reidas buvo „vienas nuostabiausių“ jo sutiktų žmonių.

„Jis niekada nepamiršo, iš kur atėjo, ir savo boksininko instinktais naudojosi narsiai kovodamas su tais, kas kenkė neturtingiesiems ir vidurinei klasei“, – sakė Ch. Schumeras.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją