Mečetė, įsikūrusi 50 tūkst. gyventojų turinčiame Bovė mieste, esančiame maždaug už 100 km į šiaurę nuo Paryžiaus, uždaroma pusmečiui, nurodė Uazos regiono, kuriam priklauso Bovė, prefektūros atstovai.

Pasak jų, minėti pamokslai kursto neapykantą, smurtą ir „pateisina džihadą“.

Sprendimas uždaryti mečetę priimtas praėjus dviem savaitėms po vidaus reikalų ministro Geraldo Darmanino pareiškimo, kad inicijuoja uždarymo procedūrą, nes imamo skaitomuose pamoksluose „taikomasi į krikščionis, homoseksualus ir žydus“. Pasak ministro, toks požiūris yra „nepriimtinas“.

Vietos valdžia prieš imdamasi veiksmų pagal įstatymus privalėjo pradėti 10 dienų informacijos rinkimo laikotarpį. Tačiau antradienį AFP buvo pranešta, kad mečetė bus uždaryta per dvi paras.

Vietos dienraštis „Courrier Picard“ šį mėnesį pranešė, kad mečetės imamas į islamą atsivertė neseniai.

Laikraštis citavo mečetę valdančios asociacijos advokatą, teigusį, kad jo komentarai buvo „ištrauktos iš konteksto“. Teisininkas pridūrė, jog imamas buvo nušalintas nuo pareigų gavus laišką iš prefektūros.

Prancūzijos vyriausybė anksčiau šiemet paskelbė, kad griežtės patikrinimai radikalaus islamo propagandos skleidimu įtariamuose maldos namuose ir asociacijose.

Tokių griežtų priemonių imtasi po mokytojo Samuelio Paty ezonansinio nužudymo 2020 metų spalį. Tas pedagogas buvo subadytas, o paskui jam buvo nupjauta galva po tūžmingos interneto kampanijos, prasidėjusios jam per pilietinio ugdymo pamoką parodžius kontroversiškų pranašo Mohammedo karikatūrų, paskelbtų satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“.

Kaip anksčiau gruodį pranešė Vidaus reikalų ministerija, pastaraisiais mėnesiais buvo atlikti tyrimai dėl 100 mečečių ir musulmonų maldos salių iš daugiau kaip 2,6 tūkst. veikiančių Prancūzijoje, kilus įtarimams, kad jose buvo propaguojama „separatistinė“ ideologija.

Šešios įstaigos buvo tikrinamos siekiant jas uždaryti remiantis Prancūzijos įstatymais dėl ekstremizmo ir islamistinio separatizmo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)