Maždaug 30 moterų susirinko netoli vienos mečetės Kabulo centre ir kelis šimtus metrų žygiavo skanduodamos „Teisingumo, teisingumo“. Vėliau jas sustabdė Talibano pajėgos, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Talibanas taip pat bandė neleisti žurnalistams nušviesti demonstracijos, organizuotos, kaip rašyta kvietimuose socialinėje žiniasklaidoje, protestuojant prieš „paslaptingus jaunuolių, ypač buvusių karių, nužudymus“.

Talibano kovotojai trumpam sulaikė reporterių grupę, atėmė kai kurių fotografų įrangą, o prieš ją sugrąžindami ištrynė nuotraukas.

Rugpjūtį į valdžią Afganistane sugrįžęs Talibanas iš esmės uždraudė nesankcionuotus protestus ir dažnai imasi blokuoti demonstracijas prieš jo griežtą islamo interpretaciją.

Moterų protestas įvyko kelios savaitės po Jungtinių Tautų, „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“ (HRW) atskirų pranešimų, jog esama įtikimų duomenų, kad Talibanas užgrobęs valdžią be teismo nužudė per 100 žmonių.

„Noriu pasakyti pasauliui, pasakyti Talibanui, kad jis liautųsi žudęs. Mes norime laisvės, mes norime teisingumo, mes norime žmogaus teisių“, – sakė protestuotoja Nayera Koahistani.

Protestuotoja Laila Basam garsiai perskaitė pareiškimą, kad demonstrantės ragina Talibaną „sustabdyti savo nusikalstamą mašiną“.

Buvusiems kariams ir buvusios vyriausybės darbuotojams „iškilęs tiesioginis pavojus“, o tai prieštarauja Talibano rugpjūtį paskelbtai visuotinei amnestijai, sakoma pareiškime.

Protestuotojos taip pat išreiškė nepritarimą Talibano įvestiems griežtiems suvaržymams moterų atžvilgiu.

Savaitgalį vyriausybė paskelbė naujas gaires, apimančias draudimą moterims keliauti didesnius atstumus be artimo vyriškos lyties giminaičio palydos.

Moterų teisės yra žmogaus teisės. Privalome ginti savo teises“, – sakė N. Koahistani.

Antradienį internete paskelbtame vaizdo įraše buvo matyti kitas, kitoje sostinės vietoje surengtas moterų protestas. Jo metu taip pat raginta suteikti moterims išsilavinimo ir darbo galimybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją