Specialioji pasiuntinė Noeleen Heyzer „labai nerimauja dėl tolesnės smurto eskalacijos Kajinų valstijoje ir kitose Mianmaro dalyse“, sakoma pirmajame jos pranešime nuo jos paskyrimo spalį.

Po karinės chuntos vasarį įvykdyto perversmo kilę protestai buvo žiauriai numalšinti ir dėl to žuvo daugiau nei 1 300 žmonių, o dar per 11 tūkst. buvo sulaikyta. JT ir Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) vadovaujamos diplomatinės pastangos išspręsti krizę kol kas buvo nesėkmingos, generolams atsisakius derėtis su pučo priešininkais.

Spalį JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas paskyrė singapūrietę sociologę N. Heyzer eiti specialiosios pasiuntinės Mianmarui pareigas. Ji poste pakeitė šveicarų diplomatę Christine Schraner Burgener.

Sekmadienį JT pareiškė esančios „sukrėstos“ patikimų pranešimų, kad per išpuolį šalies rytuose Šv. Kūčių dieną buvo nužudyti ir sudeginti mažiausiai 35 civiliai, ir pareikalavo inicijuoti oficialų tyrimą.

Šalyje taip pat vis dar nerasti du ne pelno siekiančios organizacijos „Save the Children“ darbuotojai, kai per incidentą rytinėje Kajos valstijoje buvo užpultas ir padegtas jų automobilis. Pirmadienį organizacija nurodė, kad tyrimas dėl incidento dar nebaigtas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją