Taifūnas „Rai“ gruodžio 16–17 dienomis talžė šios Pietryčių Azijos salų valstybės pietinius ir centrinius rajonus. Stichija išvartė daug elektros linijų stulpų ir medžių, taip pat sukėlė aukų pareikalavusių potvynių, palikusių be pastogės šimtus tūkstančių gyventojų.

Manilos civilinės gynybos biuro duomenimis, „Rai“ aukų padaugėjo iki 388, 60 žmonių tebėra dingę, o dar šimtai buvo sužeisti. Anksčiau policija pranešė apie 375 aukas.

Civilinės gynybos pareigūnai nurodė, kad po taifūno daugiau nei 4 mln. žmonių gauna pagalbą 430 miestų ir miestelių, kur buvo apgadinta arba sugriauta apie 482 tūkst. namų.

Daugiau kaip 300 tūkst. gyventojų tebėra evakuacijos stovyklose, o dar daugiau kaip 200 tūkst. yra prisiglaudę pas giminaičius ar draugus.

Kai kurie gyvi likę žmonės taifūną „Rai“ lygina su supertaifūnu „Haiyan“, per kurį 2013 metais vidurio Filipinuose žuvo ar dingo 7,3 tūkst. žmonių. „Haiyan“ tebėra daugiausiai aukų šalyje pareikalavusi audra nuo tokių duomenų rinkimo pradžios.

Šį salyną kasmet vidutiniškai užklumpa 20 atogrąžų ciklonų.

Vyriausybei skubant į nuniokotas vietoves pristatyti maisto, vandens ir drabužių, pastarosiomis dienomis iškilo nauja grėsmė – mažiausiai 140 žmonių susirgo, išgėrę, kaip įtariama, užteršto vandens.

Pietinėje Dinagato salų provincijoje 80 asmenų susirgo ūmiu gastroenteritu, o kaimyninės turistinės Siargao salos ligoninėje dėl viduriavimo gydomi 54 pacientai, pranešė sveikatos apsaugos viceministrė Maria Rosario Vergeire.

Centriniame Sebu mieste užregistruota 16 diarėjos atvejų, sakė ji žurnalistams.

„Visi žinome, kad šiose vietovėse sutrikęs vandens tiekimas. Kai kur vis dar tiekiamas vanduo iš čiaupo, tačiau vamzdžiai buvo pažeisti, todėl yra užteršimo galimybė“, – nurodė M. R. Vergeire.

Pasak viceministrės, per taifūną taip pat buvo sugadinta daugiau nei 4 tūkst. vakcinos nuo COVID-19 dozių ir apgadintos 141 ligoninė bei klinika; iš jų tik 30 šiuo metu veikia visu pajėgumu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją