Ši žinia buvo paskelbta ankstesnę dieną kilus abiejų lyderių ginčui dėl seniai atidėliojamų rinkimų neramioje Rytų Afrikos valstybėje.

„Prezidentas nusprendė nušalinti nuo pareigų ministrą pirmininką Mohamedą Husseiną Roble ir sustabdyti jo įgaliojimus, kadangi jis buvo susietas su korupcija“, – sakoma prezidentūros pranešime. Premjeras buvo apkaltintas kišimusi į tyrimą dėl vienos žemės užgrobimo bylos.

Santykiai tarp prezidento, dar žinomo kaip Farmajo, ir M. H. Roble jau seniai buvo šalti. Vėliausias sprendimas padidino nuogąstavimus dėl stabilumo Somalyje, šaliai stengiantis surengti rinkimus.

Sekmadienį H. M. Roble apkaltino prezidentą žlugdant rinkimų procesą, kai Farmajo panaikino ministro pirmininko įgaliojimus organizuoti rinkimus ir paragino įkurti naują komitetą, turintį „ištaisyti“ trūkumus.

H. M. Roble, dar nepateikęs atsakymo dėl pirmadienį paskelbto pranešimo apie jo nušalinimą, sakė, kad Farmajo nenori „surengti patikimų rinkimų šioje šalyje“.

Balandį sostinės Mogadišo gatvėse įsiplieskė vyriausybę palaikančių ir opozicijos kovotojų susirėmimų, kai Farmajo pratęsė savo kadenciją nesurengęs naujų rinkimų.

Konstitucinę krizę pavyko sušvelninti Farmajo atšaukus sprendimą pratęsti savo kadenciją, o H. M. Roble – susitarus dėl rinkimų termino.

Tačiau per tolesnius mėnesius abiejų lyderių priešprieša vėl sužlugdė planus surengti balsavimą. Tuo pačiu pašlijo ryšiai su sąjungininkais Vakaruose, jau seniai laukiančiais, kad šis procesas būtų taikiai užbaigtas.

Tik spalį Farmajo ir H. M. Roble susitarė užbaigti nesutarimus ir kartu paskelbė raginimą paspartinti vangų rinkimų organizavimą.

Visose Somalio valstijose jau įvyko rinkimai į parlamento aukštuosius rūmus. Žemųjų rūmų narių rinkimai prasidėjo lapkričio pradžioje.

Analitikai sako, kad rinkimų aklavietė Somalyje trukdo spręsti svarbesnes problemas, pavyzdžiui, kovoti su džihadistų grupuote „al Shabaab“.

Šie tarptautinio teroristų tinkl „al Qaeda“ sąjungininkai prieš dešimtmetį buvo išstumti iš Mogadišo, bet susigrąžino kontrolę daugelyje kaimiškų vietovių ir toliau rengia pražūtingus išpuolius sostinėje ir kitur.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją