Popiežius Pranciškus penktadienį aukodamas mišias ragino rodyti daugiau solidarumo su gyvenančiais skurde žmonėmis, milijardams žmonių antrus metus sutinkant COVID-19 pandemijos temdomas Kalėdas.

Sparčiai plintant koronaviruso naujam omikron variantui daugelis šalių yra priverstos grąžinti karantino suvaržymus.

Šv. Petro bazilikoje Vatikane aukodamas Piemenėlių mišias 85 metų argentinietis pontifikas sakė, kad „gyvenime reikėtų vertinti mažus dalykus“.

„Šią meilės naktį bijokime tik viena: įžeisti Dievo meilę, užgauti Jį paniekinant neturtėlius savo abejingumu“, – pabrėžė Pranciškus, šeštadienį paskelbsiantis tradicinį kalėdinį pasveikinimą „Miestui ir pasauliui“.

Piemenėlių mišiose Šv. Petro bazilikoje dalyvavo apie 2 000 tikinčiųjų ir 200 religinių veikėjų. Jie dėvėjo apsaugines kaukes ir laikėsi atstumo.

Tuo metu Betliejaus Ėdžių aikštėje Kalėdų išvakarėse buvo susirinkę žmonės, užsidėję Kalėdų Senelio kepures, ir būgnus mušantys skautai, bet jų buvo mažiau nei įprasta, nuogąstavimams dėl koronaviruso temdant šventę antrus metus iš eilės.

Miestas, kuriame, kaip tiki krikščionys, gimė Jėzus, paprastai tampa vienu svarbiausių kalėdinių linksmybių vietų – įprastais metais Betliejuje susirenka tūkstančiai žmonių.

Tačiau Izraelis, kontroliuojantis prieigą prie Betliejaus okupuotame Vakarų Krante, uždarė savo sienas užsieniečiams, mėgindamas suvaldyti koronaviruso omikron atmainos spartų plitimą.

„Atrodo šiek tiek nerealu, – naujienų agentūrai AFP sakė amerikietis studentas Hudsonas Harderis. – Kirba šiokia tokia savanaudiška mintis: „Turiu pamatyti šią vietą tokią ištuštėjusią“, bet, kita vertus, užjauti parduotuves, visus jų prarandamus pinigus. Tai išties tragiška.“

Atšaukti skrydžiai

Betliejuje aukodamas Piemenėlių mišias Šv. Kotrynos bažnyčioje Jeruzalės lotynų apeigų patriarchas Pierbattista Pizzaballa skelbdamas homiliją sakė, kad vis dėlto šventė „šiais metais tikrai džiugesnė“.

„Palyginus su praeitų metų Kalėdomis, šįkart dalyvių daug daugiau, ir tai yra vilties teikiantis ženklas“, – jis sakė kaukėtiems pamaldų dalyviams. Vis dėlto patriarchas apgailestavo, kad dėl pandemijos negalėjo atvykti užsieniečių maldininkų.

Pietų Filipinuose taifūno nuniokotoje bažnyčioje Kalėdų mišias aukojęs kunigas Ricardo Virtudazo meldė geresnių metų, audrai šalyje pareikalavus beveik 400 žmonių gyvybių ir palikus dar šimtus tūkstančių be pastogės.

„Svarbu, kad visi esame saugūs“, – sakė Mindanao saloje Alegrijos mieste esančioje bažnyčioje pamaldose kartu su savo vyru dalyvavusi 31 metų Joy Parera.

Kita maldininkė, Marites Sotis, sakė, kad paprastai savo šeimai Kalėdoms patiekdavo mėsos, įdarytų blynelių ir salotų, bet dabar jie yra pakliuvę į keblią padėtį, nes audra išvertė didžiąją dalį šeimai priklausiusių kokospalmių.

„Viso to neturėsime šiais metais, nes tai kainuoja daug pinigų, – AFP sakė 53 metų M. Sotis. – Apsieisime su spagečiais.“

Antrus metus iš eilės naujai įsiplieskusi pandemija žlugdė kalėdinius planus nuo Sidnėjaus iki Sevilijos.

Dėl omikron atmainos smarkiai sutriko kelionių tvarkaraščiai. Kaip praneša tinklalapis Flightaware.com , pasaulyje buvo atšaukta daugiau kaip 2,3 tūkst. skrydžių, iš jų šimtai – Jungtinėse Valstijose.

Kaip bebūtų, milijonai amerikiečių iškeliavo susitikti su artimaisiais, nors nustatytų naujų COVID-19 atvejų skaičius viršijo ankstesnės pandemijos bangos piką, o ligoninėse pristigo lovų.

JAV prezidentas Joe Bidenas ir jo žmona Jill aplankė vieną vaikų ligoninę Vašingtone, kur pirmoji šalies ponia tradiciškai skaitė mažiesiems pacientams kalėdines istorijas.

Pora pasikalbėjo su pacientais ir gydytojais, taip pat parodė vienam berniukui savo naujojo šunelio, vardu Komanderis (Commander) nuotrauką. Paskui prezidentas ir jo žmona atsisėdo krėsluose šalia eglutės ir skaitė iš knygelės, parašytos pagal „Disney“ filmuką „Ledo šalis“ (Frozen).

Tuo metu Europoje daugelis vyriausybių įvedė saugos priemonių, daugybei žmonių aptemdžiusių Kalėdų džiaugsmą.

Nyderlandai vėl grįžta prie griežto karantino, o Ispanija ir Italija įvedė reikalavimą lauke dėvėti kaukes.

Tuo metu Jungtinėje Karalystėje penktadienį užfiksavus naują sergamumo COVID-19 rekordą – trečią dieną iš eilės – ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) pareiškė, kad geriausia kalėdinė dovana artimiesiems būtų pasiskiepyti vakcinos stiprinamąja doze.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)