„Priklausomai nuo to, kaip mes elgsimės, virusas plis greičiau ar lėčiau. Galimas daiktas, kad metų pabaigoje jau pusė visų naujų užsikrėtimo atvejų bus susiję su omikron variantu“, - sakė L. Wieleris. Tačiau jis patikslino, kad tai gali užtrukti ir iki pirmos, antros ar net trečios sausio savaitės.

R. Kocho instituto vadovas priminė, kad omikron atmaina yra labai užkrečiama ir plinta kur kas greičiau negu delta variantas. „Užsikrėtimo omikron atmaina protrūkiai įspūdingi. Labai daug žmonių, esančių viename kambaryje su infekuotuoju, gali užsikrėsti. Labai daug ir suserga“, - pabrėžė specialistas, pridurdamas, kad susirgti gali ir pasiskiepiję žmonės.

L. Wieleris vėl paragino Vokietijos gyventojus riboti kontaktus. „Turime nepamiršti: pandemiją sukėlėme mes, žmonės. Todėl mes turime vėl riboti kontaktus. Tai esminis momentas“, - apibendrino jis. Žinybos vadovas taip pat pareiškė, jog jei švenčių dienomis pavyks sumažinti kontaktų skaičių ir palaikyti gana sparčius gyventojų imunizacijos ir revakcinacijos tempus, tai omikron atmainos smūgis bus silpnesnis.

Ketvirtadienį Vokietijoje buvo užregistruota pirmoji koronaviruso omikron atmaina užsikrėtusio paciento mirtis. Infekcijos aukos amžius – 60-79 metai. Sparčiai plintant omikron atmainai VFR kancleris Olafas Scholzas įspėjo, kad šalyje kyla penktoji pandemijos banga, kuri gali būti agresyvesnė negu visos ankstesnės.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) lapkričio 26 d. paženklino Afrikos pietuose aptiktą koronaviruso atmainą В.1.1.529 graikų abėcėlės raide omikron. Pasak PSO atstovų, ši koronaviruso atmaina turi daug mutacijų, kai kurios iš jų kelia susirūpinimą.

Pasaulinis omikron atmainos plitimo epicentras yra Afrikos pietūs. Daugiausia ja užsikrėtusių žmonių užregistruota Pietų Afrikos Respublikoje. Naujoji atmaina jau aptikta daugiau kaip 115-oje šalių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją