P. Porošenka šią savaitę buvo paskelbtas įtariamuoju tyrime dėl išdavystės, kurį esą suorganizavo V. Zelenskis.

Teismo atstovės Marijos Švenko teigimu, Ukrainos prezidentas turėtų liudyti vasario 28 dieną.

Ji sakė, kad ieškinį P. Porošenka pateikė rugpjūtį ir jis yra susijęs su V. Zelenskio interviu, kuriame šalies vadovas savo oponentą apkaltino prekyba su prorusiškais separatistais.

P. Porošenka kaltinimus atmetė ir paprašė teismo, kad šis priverstų šalies vadovą pateikti jo teiginius pagrindžiančius įrodymus.

Pirmadienį Ukrainos valstybinis tyrimų biuras informavo šalies eksprezidentą, partijos „Europos solidarumas“ lyderį P. Porošenką, kad jis byloje dėl nusikalstamos anglių tiekimo schemos įtariamas valstybės išdavimu ir parama teroristinių organizacijų veiklai.

Teigiama, kad jis padėjo prorusiškiems separatistams, kontroliuojantiems dideles Rytų Ukrainos dalis, parduoti Kijevui anglių.

P. Porošenka socialiniame tinkle „Facebook“ sakė, kad šiais kaltinimais buvo „peržengta raudona linija“, ir paragino ukrainiečius verčiau „gelbėti Ukrainą ir atremti Rusijos agresiją“.

Artimas P. Porošenkos sąjungininkas buvęs parlamento pirmininkas Oleksandras Turčynovas sakė, kad tyrimas dėl išdavystės yra „dar viena byla, sufabrikuota dabartiniam prezidentui tiesiogiai paliepus“.

Anksčiau jokios politinės patirties neturėjęs humoristas V. Zelenskis 2019 metais prezidento rinkimuose nurungė P. Porošenką. Jis tuomet pažadėjo išnaikinti korupciją ir ištirti ankstesnės administracijos pareigūnus.

Nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, Ukrainos pajėgos rytinėse Donecko ir Luhansko srityse kovoja su Kremliaus remiamais separatistais. Šis konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją