Įstatymo projekte, kurį praėjusią savaitę priėmė Kongresas, taip pat reikalaujama, kad JAV prezidentas įvestų sankcijas Kinijos pareigūnams, atsakingiems už žmogaus teisių pažeidimus Sindziange.

„Tai yra pats svarbiausias ir stipriausias veiksmas, kurio iki šiol ėmėsi Jungtinės Valstijos, siekdamos priversti Kinijos komunistų partiją atsakyti už vergų darbo naudojimą“, – pareiškė įstatymo iniciatorius respublikonų senatorius Marco Rubio.

Kai kurios JAV įmonės išreiškė nuogąstavimą dėl uigūrų priverstinio darbo prevencijos įstatymo, pagal kurį draudžiama importuoti visas prekes iš regiono, nebent įmonės pateiktų patikrinamų įrodymų, kad gamyboje nebuvo naudojamas priverstinis darbas.

Apytiksliai 20-yje proc. kasmet į JAV importuojamų drabužių yra medvilnės iš Sindziango.

Teisių ekspertai, liudininkai ir JAV vyriausybė teigia, kad daugiau nei vienas milijonas uigūrų ir kitų tiurkų kalba kalbančių musulmonų yra įkalinami stovyklose, siekiant išnaikinti jų islamo kultūros tradicijas ir priverstinai asimiliuoti juos į Kinijos hanų daugumą.

Vašingtonas tokius veiksmus vadina genocidu.

JAV kai kuriems Kinijos pareigūnams ir įmonėms jau įvedė sankcijas, taip pat paskelbė diplomatinį Pekino žiemos olimpinių žaidynių boikotą, protestuodamos prieš sąlygas Sindziange.

Pekinas šias stovyklas vadina profesinio mokymo centrais ir teigia, kad po mirtinų išpuolių siekia sumažinti potraukį radikaliam islamui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)