„Šiandienos leidimas suteikia dar vieną gydymo nuo COVID-19 viruso priemonę, kuri yra geriamos piliulės pavidalo“, – sakė FDA mokslininkė Patrizia Cavazzoni.

Bendrovės „Merck“, už JAV ir Kanados ribų vadinamos MSD, sukurtas preparatas yra pradedamas vartoti per penkias dienas nuo simptomų atsiradimo.

Pateikti duomenys rodo, kad vaistas 30 proc. sumažina didelės rizikos COVID-19 pacientų hospitalizacijos ir mirties atvejų skaičių, jeigu pradedamas vartoti per penkias dienas nuo pirmųjų simptomų atsiradimo.

Bendrovės „Pfizer“ geriamasis preparatas mirties ir hospitalizacijos riziką sumažina 90 procentų.

FDA pranešime pabrėžiama, kad gamintojų „Pfizer“ ir „Merck“ sukurti vaistai turėtų būti papildoma kovos su COVID-19 priemonė, tačiau vaistai negali pakeisti pagrindinio kovos su pandemija ginklo – vakcinų.

Nors klinikinių tyrimų metu buvo nustatyta, kad abu preparatai iš esmės yra saugūs, didesnį susirūpinimą kelia „Merck“ preparatas molnupiraviras.

FDA neleido vartoti „Merck“ piliulių jaunesniems nei 18 metų žmonėms, nes jos gali turėti įtakos kaulų ir kremzlių augimui.

Preparatas taip pat nerekomenduojamas nėščioms moterims dėl galimos žalos vaisiui, tačiau atskirais atvejais gydytojas gali įvertinti, ar vaisto nauda yra didesnė už riziką.

Pacientams yra skiriama po aštuonias molnupiraviro kapsules per parą penkias paras, iš viso – 40 kapsulių per gydymo kursą.

JAV įsigijo bendrovės „Merck“ preparato kiekį, kurio užteks 3,1 mln. gydymo kursų. Dar 10 mln. gydymo kursų įsigyta bendrovės „Pfizer“ preparato.

Molnupiraviras veikia įsiskverbdamas į viruso genomą ir sukeldamas mutacijas, užkertančias kelią viruso replikacijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)