JAV karinių jūrų pajėgų centrinė vadovybė (NAVCENT) pranešė, kad gruodžio 20 dieną Šiaurės Arabijos jūroje kariai įsilaipino į laivą, konfiskavo slėptuvėje rastus ginklus ir sulaikė penkis jemenečiais prisistačiusius įgulos narius, paskui paskandino laivą.

Jemeną nuo 2014 metų drasko pilietinis karas tarp Teherano remiamų sukilėlių ir tarptautinės bendruomenės pripažįstamos vyriausybės.

„JAV 5-ojo Laivyno laivai konfiskavo maždaug 1 400 AK-47 automatų ir 226 600 šovinių žvejybos laivo, nepriklausančio jokiai valstybei“, – sakoma trečiadienį paskelbtame amerikiečių laivyno pareiškime.

„Nustatyta, kad jokiai valstybei nepriklausantis laivas išplaukė iš Irano ir perplaukė tarptautinius vandenis maršrutu, kuriuo istoriškai buvo neteisėtai gabenami ginklai Jemeno husiams“, – priduriama pareiškime.

Bahreine besibazuojantis JAV 5-asis laivynas šiemet konfiskavo maždaug 8,7 tūkst. neteisėtų ginklų.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkė Saudo Arabija, vadovaujanti karinei kampanijai, kuria remiama su sukilėliais kovojanti Jemeno vyriausybė, jau ilgą laiką kaltina Iraną teikiant ginklus husiams. Teheranas tokius kaltinimus neigia.

„Tiesioginis ar netiesioginis ginklų tiekimas, pardavimas ar perdavimas husiams pažeidžia JT Saugumo Tarybos rezoliucijas ir JAV sankcijas“, – nurodoma laivyno pareiškime.

Penki įgulos nariai bus repatrijuoti, pranešė karinis jūrų laivynas ir pridūrė, kad laivas buvo nuskandintas, nes kėlė „pavojų“ komercinei laivybai.

Rijado teigimu, 2015 metais prasidėjusia intervencija Jemene siekiama užkirsti kelią Irano sąjungininkams perimti valdžią prie karalystės slenksčio.

Pastarosiomis dienomis per kautynes Jemene vykstant kovoms Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos pajėgos iš oro smogė sukilėlių kontroliuojamai sostinei Sanai.

Oficialioji Saudo Arabijos naujienų agentūra SPA trečiadienį pranešė, kad per tuos antskrydžius buvo taikomasi į husių karinę stovyklą Sanoje. Agentūros duomenimis, buvo sunaikinti septyni bepiločiai orlaiviai ir ginklų sandėliai.

Anksčiau šią savaitę koalicija smogė Sanos oro uostui, kurio veikla dėl Rijado iniciatyva taikomos blokados nuo 2016 metų rugpjūčio daugiausia yra nutraukta. Išimtis taikoma tik humanitariniams reisams.

JT skaičiavimais, Jemeno karas iki šių metų pabaigos tiesiogiai ar netiesiogiai iš viso bus nusinešęs 377 tūkst. gyvybių.

Šiuo metu daugiau nei 80 proc. visų 30 mln. šalies gyventojų reikalinga humanitarinė pagalba.