Įstatymas dėl mirties bausmės panaikinimo perduotas pasirašyti valstybės vadovui.

Anksčiau, svarstant šį įstatymą parlamento žemuosiuose rūmuose, Mažilise, ketinta išbraukti mirties bausmę iš 13-os Baudžiamojo kodekso straipsnių ir palikti galimybę ją taikyti tik už itin sunkius karinio pobūdžio nusikaltimus, įvykdytus karo metu.

Tačiau lapkričio viduryje prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas pareiškė, kad mirties bausmė Kazachstane turi būti panaikinta be jokių išlygų.

Dėl to įstatymas numato visišką mirties bausmės panaikinimą.

Teisės aktu taip pat numatyta uždrausti nuteistųjų mirties bausme lygtinį paleidimą į laisvę. Priėmus įstatymą šiems asmenims mirties bausmė bus pakeista laisvės atėmimo bausme.

Iš įstatymo dėl Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto Antrojo fakultatyvinio protokolo mirties bausmei panaikinti ratifikavimo išbraukta išlyga dėl mirties bausmės taikymo už itin sunkius karinio pobūdžio nusikaltimus, įvykdytus karo metu.

Kazachstane nuo 2003 metų galioja mirties bausmės moratoriumas. 2020 metų gale Kazachstanas prisijungė prie Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto Antrojo fakultatyvinio protokolo mirties bausmei panaikinti, tačiau su išlyga, ji gali būti taikoma „karo metu, kai asmuo pripažįstamas kaltu dėl itin sunkių karinio pobūdžio nusikaltimų“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją