Teismo sprendimas gali lemti šios garsios organizacijos uždarymą.

Žmogaus teisių centras „Memorial“, kovojantis už politinių kalinių ir kitų pažeidžiamų grupių teises, kaltinamas Rusijos „užsienio agentų“ įstatymo pažeidimu ir terorizmo teisinimu.

Posovietinės demokratizacijos simboliu tapusio centro likimas sprendžiamas paskutinėmis 2021 metų dienomis – tuo pat metu minimos ir Sovietų Sąjungos žlugimo 30-osios metinės.

Kitą savaitę Rusijos Aukščiausiasis Teismas turi priimti sprendimą dėl grupės pagrindinio sparno „Memorial International“ likvidavimo, rusams ruošiantis pradėti 10 dienų truksiančias atostogas.

Šios bylos užbaigia metus, kai valdžia ėmėsi precedento neturinčio masto susidorojimo su opozicija ir nepriklausoma žiniasklaida. Be kita ko, vasario mėnesį buvo įkalintas balsingiausias Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas ir uždraustos jo organizacijos.

Veiksmai prieš „Memorial“ sukėlė didelį pasipiktinimą tiek Rusijoje, tiek Vakaruose, tuo metu, kai pastarųjų santykiuose su Maskva tvyro įtampa dėl Ukrainos.

Nors „Memorial“ daugelį metų patyrė spaudimą, sprendimas uždaryti jos organizacijas būtų buvęs neįsivaizduojamas prieš kelerius metus.

Įtaka Rusijos NVO

Prokurorai kaltina žmogaus teisių centrą „Memorial“ pažeidus Rusijos įstatymus dėl užsienio agentų ir terorizmo.

Jie teigia, kad grupė nepanaudojo „užsienio agento“ etiketės prie visų savo publikacijų, kaip to reikalauja įstatymas.

„Užsienio agento“ statusas, nuo sovietmečio turintis neigiamą konotaciją, įpareigoja asmenis ir organizacijas atskleisti finansavimo šaltinius ir žymėti visą savo medžiagą, įskaitant įrašus socialiniuose tinkluose, antraip jiems gresia baudos.

Žmogaus teisių centras „Memorial“ į „užsienio agentų“ registrą buvo įtrauktas 2014 metais, o tarptautinė draugija „Memorial International“ – 2016-aisiais.

„Memorial“ įkūrėjai jiems pareikštų kaltinimų nepripažįsta. Pasak jų, visa publikuojama medžiaga buvo tinkamai pažymėta, tik nedidelis kiekis dokumentų galėjo būti likęs be etiketės.

„Memorial“ šalininkai sako, kad grupės uždarymas pranašautų posovietinio demokratizacijos proceso Rusijoje ištisos eros pabaigą.

Grupė reguliariai skelbia žmonių, kurie, jos teigimu, yra politiniai kaliniai, sąrašus, įskaitant A. Navalną, ir religinių mažumų, tokių kaip Jehovos liudytojai, narius.

Spalį organizacija pranešė, kad Rusijoje yra mažiausiai 420 politinių kalinių, ir pažymėjo, kad šiais metais jų skaičius smarkiai išaugo.

Be politinių kalinių, centras taip pat gina grupes, patiriančias spaudimą iš valdžios institucijų, tokių kaip migrantai ir LGBT bendruomenės nariai.

Ankstesnis svarstymas dėl centro uždarymo buvo surengtas praėjusio mėnesio pabaigoje už uždarų durų.

Aktyvistai kreipėsi į prezidentą Vladimirą Putiną, prašydami įsikišti. Tačiau V. Putinas savo žmogaus teisių tarybai anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad „Memorial“ gynė „teroristus ir ekstremistines organizacijas“.

Prieš ketvirtadienio posėdį savo kanale platformoje „Telegram“ paskelbtame pranešime centras paragino, kad procesas būtų „atviras visuomenei ir spaudai“.

Jis taip pat perspėjo, kad „galimas „Memorial“ likvidavimas turės įtakos daugeliui regioninių ir nacionalinių NVO“.

„Liaudies draugas“

„Memorial International“ tvarko didžiulį grupės archyvą Maskvoje ir koordinuoja dešimčių su „Memorial“ susijusių nevyriausybinių organizacijų Rusijoje ir užsienyje darbą.

Nobelio taikos premijos laureatai buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas ir nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas paragino prokurorus „atsiimti prašymą iš teismo ir išspręsti pretenzijų klausimą neteisminiu keliu“.

„Memorial“ nėra „liaudies priešas“, – kalbėjo D. Muratovas, atsiimdamas savo Nobelio premiją Osle anksčiau šį mėnesį. – „Memorial“ yra liaudies draugas.“

Kitoje byloje kitą savaitę šiaurinio Petrozavodsko miesto teismas paskelbs sprendimą dėl „Memorial“ darbuotojo Jurijaus Dmitrijevo. Organizacijos teigimu, į istoriką nusitaikyta dėl jo darbų, atskleidžiančių sovietmečio siaubus.

Pernai J. Dmitrijevui buvo skirta 13 metų laivės atėmimo bausmė dėl kontroversiško kaltinimo lytiniu nusikaltimu prieš nepilnametę. Jam gresia dar dveji metai nelaisvės.

1989 metais, prieš Sovietų Sąjungos subyrėjimą įkurta „Memorial“ yra seniausia Rusijos teisių gynimo organizacija. Tarp grupės steigėjų buvo Nobelio taikos premijos laureatas, garsus disidentas Andrejus Sacharovas.

Nuo įkūrimo „Memorial“ nenuilstamai dokumentavo sovietų valdžios nusikaltimus prieš savo žmones. Savo archyvuose organizacija yra surinkusi tūkstančius tokių nusikaltimų liudijimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)