Jungtinių Tautų medicinos agentūra jau ne pirmą kartą perspėja dėl akivaizdžiai netolygaus vakcinų paskirstymo pasaulyje, dėl kurio daugelyje neturtingesnių valstybių daugybė pažeidžiamų žmonių nėra gavę nė vienos skiepų dozės, nors turtingosios šalys jau pradėjusios didelio masto stiprinamosios vakcinacijos kampanijas.

„Visuotinės stiprinamųjų dozių programos tikriausiai pailgins COVID-19 pandemiją, o ne ją užbaigs, nukreipdamos išteklius šalims, kuriose vakcinacijos lygis jau yra aukštas, suteikdamos virusui daugiau galimybių plisti ir mutuoti“, – žurnalistams sakė PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

„Jokia šalis negali apsisaugoti nuo pandemijos stiprinamosiomis dozėmis“, – pridūrė jis.

Šis jo komentaras nuskambėjo pasaulyje žaibiškai plintant omikron varianto koronavirusui, tik praeitą mėnesį aptiktam Pietų Afrikoje. Atsiradus šiai naujai patogeno atmainai sumažėjo viltys, kad pandemijos pabaiga jau ne už kalnų.

Naujas variantas plinta beprecedente sparta ir jau yra aptiktas 106 šalyse, nurodė PSO.

Ankstyvieji duomenys rodo, kad ši smarkiai mutavusi atmaina yra ne vien užkrečiamesnė už visas ankstesnes atmainas, bet ir lengviau įveikia kai kurių vakcinų sukuriamą imuninę apsaugą. Vis dėlto papildomos skiepų dozės atrodo padidinančios imunitetą.

Vis dėlto Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas trečiadienį sakė, kad esamos vakcinos vis dar užtikrina reikšmingą apsaugą nuo sunkios ligos net ir užsikrėtus omikron varianto koronavirusu.

„Svarbu atminti, kad didžioji dauguma hospitalizacijos ir mirties atvejų susiję su nepasiskiepijusiais žmonėmis, o ne negavusiais stiprinamosios dozės asmenimis“, – aiškino jis.

Jis taip pat pabrėžė, kad būtina imtis visų būtinų priemonių stabdyti COVID-19 plitimui, prasidedant Kalėdų ir Naujųjų metų šventėms.

„Stiprinamosios dozės negali būti laikomos bilietu rengti suplanuotas šventes“, – sakė PSO vadovas.

PSO Imunizacijos ekspertų strateginės patariamosios grupė (SAGE) trečiadienį nurodė, kad mažiausiai 126 šalys jau yra paskelbusios rekomendacijas pasiskiepyti stiprinamosiomis arba papildomomis vakcinos dozėmis. 120 šalių pradėjo įgyvendinti šias programas.

„Jokia mažų pajamų šalis dar neįsivedė stiprinamojo skiepijimo programos“, – sakoma SAGE pranešime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Dalintis
Nuomonės