JK yra viena labiausiai pandemijos paveiktų Europos šalių. Britanijoje ši liga jau yra pareikalavusi 147 573 žmonių gyvybių, taip pat patvirtinta daugiau kaip 11 mln. užsikrėtimo atvejų.

Vyriausybė ragina gyventojus nedelsti pasiskiepyti stiprinamąja vakcinos doze, kurią šalyje jau yra gavę daugiau kaip 30 mln. žmonių.

PSO: dėl omikron atmainos Europai gresia COVID-19 „nauja audra“

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį perspėjo Europos šalių vyriausybes pasiruošti sergamumo COVID-19 „reikšmingam pliūpsniui“, žemyne plintant pandeminio koronaviruso naujajai omikron atmainai, jau tapusiai vyraujančia keliose valstybėse.

„Matome ateinant naują audrą“, – per spaudos konferenciją Vienoje sakė PSO Europos regioninio padalinio direktorius Hansas Kluge.

„Per kelias savaites omikron įsivyraus didesniame skaičiuje regiono šalių, dar labiau stumdama jau persitempusias sveikatos apsaugos sistemas prarajos link.“

Užsikrėtimo omikron atmainos koronavirusu atvejų jau nustatyta mažiausiai 38 iš 53 PSO Europos regiono šalių, pridūrė H. Kluge. Jis atkreipė dėmesį, kad šis variantas yra tapęs vyraujančiu Jungtinėje Karalystėje, Danijoje ir Portugalijoje.

Praeitą savaitę šiame regione mirė apie 27 tūkst. koronavirusu užsikrėtusių žmonių, taip pat pranešta apie 2,6 mln. naujų COVID-19 atvejų, sakė H. Kluge. Nors šis sergamumo rodiklis apima visų koronaviruso variantų infekcijas, PSO pareigūnas pažymėjo, kad sergamumas COVID-19 buvo 40 proc. didesnis negu tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais.

„Pats naujų COVID-19 infekcijos atvejų kiekis gali vesti prie didesnio hospitalizavimo atvejų skaičiaus ir sveikatos apsaugos sistemų bei kitų kritiškai svarbių tarnybų plataus masto sutrikdymo“, – aiškino jis.

Pasak H. Kluge, 89 proc. pacientų, kuriems Europoje buvo nustatyta omikron varianto viruso infekcija, pasireiškė tokia patys simptomai, kaip ir užsikrėtus kitų atmainų patogenu, pavyzdžiui, kosulys, gerklės perštėjimas, karščiavimas. Naujos atmainos patogenas regione daugiausiai plito tarp jaunų žmonių, nurodė pareigūnas.

Nors apie šį patogeną žinoma dar gana mažai, atrodo, kad jis yra užkrečiamesnis už visus kitus ankstesnius variantus, todėl jo plitimo sparta šalyse, kur patvirtinta nemažai omikron infekcijos atvejų, buvo „neregėta“, sakė H. Kluge. Šiose šalyse patvirtintų omikron infekcijos atvejų skaičius padvigubėja kas 1,5–3 dienas.

Europos šalių vyriausybės turėtų intensyvinti skiepijimo kampanijas, taip pat imtis papildomų priemonių omikron atmainos plitimui stabdyti ir paruošti kritiškai svarbią infrastruktūrą, įskaitant sveikatos apsaugos sistemas, dar didesniam pliūpsniui, pabrėžė H. Kluge.

EVA: kol kas nežinoma, ar dėl omikron varianto COVID-19 vakcinos turi būti modifikuotos

Europos Sąjungos farmacijos priežiūros tarnybos vadovė antradienį pareiškė, kad „kol kas nėra atsakymo“, ar vakcinų gamintojai turės modifikuoti savo preparatus nuo pandeminio koronaviruso, kad jie veiksmingai stabdytų naujosios omikron atmainos plitimą.

„Noriu pabrėžti, kad kol kas nėra atsakymo, ar mums reikės adaptyvios vakcinos, kurios sudėtis būtų kitokia, siekiant įveikti šį ar bet kokius kitokius variantus“, – sakė Europos vaistų agentūros (EVA) direktorė Emer Cooke.

Daug mutacijų turinti omikron atmaina, jau plintanti dešimtyse valstybių, atrodo esanti užkrečiamesnė už ankstesnes atmainas ir kelia naujas pandemijos bangas pasaulyje.

Taip pat gali būti, kad vakcinos nuo COVID-19 menkiau apsaugo nuo užsikrėtimo omikron variantu.

„Mums reikia daugiau duomenų apie šio varianto poveikį patvirtintų vakcinų veiksmingumui“, – spaudos konferencijoje sakė E. Cooke.

Pasak jos, tai apima duomenis apie dabartinį vakcinų veiksmingumą apsaugant nuo ligos, hospitalizacijos ir mirties.

Tačiau EVA direktorė nurodė, kad turint penkias vakcinas ir šešis vaistus COVID-19 gydyti „mūsų padėtis daug geresnė nei pernai“.

„Turime daug daugiau įrankių“, – sakė E. Cooke.

Europos Sąjunga pirmuosius skiepus nuo COVID-19 leido naudoti lygiai prieš metus.

Pirmadienį Europos Komisija leido naudoti JAV bendrovės „Novavax“ sukurtą vakciną nuo COVID-19, tapusią jau penktu ES oficialiai patvirtintu tokio pobūdžio preparatu.

Šis patvirtinimas buvo paskelbtas praėjus kelioms valandoms po EVA sprendimo rekomenduoti „Novavax“ vakciną, sukurtą pritaikius labiau tradicinę technologiją ir, kaip tikimasi, galinčią įtikinti pasiskiepyti prieš modernius preparatus nusistačiusius asmenis.