R. Abramovičius apskundė leidyklą „HarperCollins“ ir tyrimus atliekančią žurnalistę Catherine Belton Aukštajam Teismui dėl didžiulio populiarumo sulaukusioje knygoje „Putino žmonės“ (Putin's People) pateikiamų aprašymų, kaip šis rusų milijardierius įsigijo Anglijos futbolo klubą ir kokie yra jo verslo ryšiai Rusijoje.

„Chelsea“ išplatino magnato atstovo pareiškimą, kuriame sakoma: „Džiaugiamės, kad „HarperCollins“ ir autorė atsiprašė R. Abramovičiaus ir sutiko suredaguoti knygą, pašalindami kelis klaidingus teiginius apie jį.“

Lapkritį Aukštasis Teismas nutarė, kad šie knygos teiginiai yra šmeižikiški R. Abramovičiaus atžvilgiu, todėl buvo paruošta dirva iškelti visavertę bylą dėl šmeižto. Dienraščio „The Guardian“ duomenis, bylinėjimasis galėjo atsieiti iš viso 10 mln. svarų.

Grupė oligarchų ir Rusijos naftos milžinė „Rosneft“ iškėlė ieškinį dėl šmeižto, tačiau kiti du magnatai sutiko su nedideliais pataisymais, o Aukštojo Teismo teisėjas nusprendė, kad tik viena su „Rosneft“ susijusi ištrauka buvo šmeižikiška.

Reaguodamos į tokius teisinius veiksmus žmogaus teisių grupės, įskaitant organizaciją „Žurnalistai be sienų“, sukritikavo bandymus nutildyti kritiškus balsus pasitelkiant teismo bylas.

C. Belton, buvusi laikraščio „Financial Times“ korespondentė Maskvoje, dabar dirbanti naujienų agentūrai „Reuters“, savo pareiškime pabrėžė „besidžiaugianti“, kad ginčo šalims pavyko susitarti.

Pasak žurnalistės, ji „iš visų pusių buvo bombarduojama ieškiniais“, tarsi vyktų „sekinamasis karas“.

„Chelsea“ pareiškė, kad byla buvo klaidingai nušviečiama ir kad klubas ruošiasi pateikti „pagrįstą teisinį ieškinį“, kuris esą nebus baudžiamojo pobūdžio. „Chelsea“ pridūrė paprašęs „HarperCollins“ vietoje kompensacijos paaukoti lėšų labdarai.

Leidykla savo ruožtu nurodė, jog „pataisė knygą, kad būtų tiksliau atspindėta padėtis ir būtų įtraukti papildomi pono Abramovičiaus atstovo komentarai“.

Tačiau „HarperCollins“ pabrėžė, kad dėl jokios iš pretenzijų žala nebuvo atlyginta, girdama C. Belton už „žinias, atkaklumą ir drąsą“.

Anot „Chelsea“, perrašytos ištraukos yra 1 700 žodžių apimties ir apima „melagingus teiginius“ apie R. Abramovičiaus įsigytą anglų futbolo klubą.

Į knygą buvo įtraukti buvusio V. Putino bendražygio Sergejaus Pugačiovo teiginiai, kad šis sandoris buvo atliktas V. Putino raginimu, siekiant padidinti Rusijos įtaką.

Pasak „Harper Collins“, suredaguotame tekste aiškiai leidžiama suprasti, kad „nėra jokių įrodymų, išskyrus pačių asmenų pareiškimus, patvirtinančių Sergejaus Pugačiovo ir dar dviejų neįvardytų asmenų autorei padarytus pareiškimus apie „Chelsea“ futbolo klubo įsigijimą“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją