Po didžiulių ir dažnai smurtinių protestų, kuriuos Honkongo demokratijos šalininkai rengė prieš dvejus metus, Kinija pradėjo mieste slopinimo kampaniją ir primetė jam nacionalinio saugumo įstatymą, kuriuo buvo uždrausta dauguma disidentinės veiklos, be to, įvedė „tik patriotų“ taisykles, smarkiai sumažinusias tiesiogiai renkamų parlamentarų skaičių ir leidžiančias kontroliuoti, kas dalyvauja rinkimuose.

Pirmas viešas balsavimas pagal naująją tvarką įvyko sekmadienį – buvo renkama miesto įstatymų leidžiamoji institucija. Rinkėjų aktyvumas buvo rekordiškai mažas.

Nors balsavo tik 30 proc. rinkėjų, C. Lam, regis, sulaukė centrinės vyriausybės paramos per šios savaitės trijų dienų vizitą Pekine.

Pekinas „visiškai patvirtina“ C. Lam administracijos darbą, per RTHK ir kitų Honkongo televizijų transliuotą susitikimą miesto vadovei pasakė Xi Jinpingas.

Padėtis „nuolat keičiasi į gera“, sakė jis ir pridūrė, kad savaitgalio balsavimas pagal Pekino įvestus Honkongo rinkimų sistemos pakeitimus „surengtas sėkmingai“.

Xi Jinpingas pasakė C. Lam, kad Honkongo vyriausybė žengė „tvirtų žingsnių Honkongo demokratinei plėtrai pagal esamą situaciją skatinti“, rodo RTHK paskelbta medžiaga.

Honkongo vyriausybė „ryžtingai įgyvendino“ nacionalinio saugumo įstatymą, „teisėtu būdu sustabdė chaosą ir netvarką, atkūrė tai, kas teisinga, ir apsaugojo įstatymo viršenybės autoritetą bei pagarbą jai“, kalbėjo Xi Jinpingas.

„Mūsų tėvynainių Honkonge demokratinė teisė būti savo namų šeimininkais realizuota“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad įgyvendintas „Honkongą valdančių patriotų“ principas.

Xi Jinpingas taip pat pagyrė C. Lam administracijos pastangas atkurti viešąją tvarką ir ekonominį šio finansų centro augimą.

Tačiau pasaulio galios, tarp jų Europos Sąjunga ir Didysis septynetas (G-7), pasmerkė rinkimus Honkonge ir sakė, kad naujosios taisyklės pakirto demokratiją 1997-aisiais Kinijai sugrąžintame Honkonge.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją