Prokuratūros atstovas pažymėjo, kad sprendžiant dėl konkrečios bausmės keturiems įtariamiesiems – trims Rusijos piliečiams ir vienam Ukrainos piliečiui – buvo atsižvelgta į panašių bylų nuosprendžius.

Pasak atstovo, šiuo atveju kalbama apie sunkesnius pagal Nyderlandų teisę kaltinimus.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą reisu MH17 skridęs orlaivis „Boeing 777“ buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje 2014 metų liepos 17-ąją. Žuvo visi 298 lėktuvu skridę žmonės.

Donbase nuo tų metų pavasario Kijevo pajėgos kovoja su prorusiškais separatistais. Konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. gyvybių.

Tarptautinė tyrėjų grupė priėjo prie išvados, kad laineris buvo numuštas raketa, paleista iš komplekso „Buk“, atvežto iš Rusijos 53-iosios oro erdvės gynybos brigados, dislokuotos Kursko mieste.

Dėl lėktuvo numušimo už akių teisiami rusai Olegas Pulatovas, Igoris Girkinas ir Sergejus Dubinskis bei ukrainietis Leonidas Charčenka. Vienintelis O. Pulatovas turi savo teisinius atstovus teisme.

Procesas vyksta griežtai saugomame teisme netoli Amsterdamo Schipholio oro uosto, iš kurio 2014 metų liepos 17-ąją skrydžiui į Kvala Lumpūrą pakilo „Boeing 777“. Manoma, kad teismas verdiktą paskelbs ne anksčiau kaip 2022 metų pabaigoje.

Laineris buvo numuštas virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos teritorijos Rytų Ukrainoje. Žuvo visi 298 lėktuvu skridę žmonės.

Prokuratūros atstovas kiek anksčiau pažymėjo, kad sprendžiant dėl konkrečios bausmės keturiems įtariamiesiems – trims Rusijos piliečiams ir vienam Ukrainos piliečiui – buvo atsižvelgta į panašių bylų nuosprendžius.

Pasak atstovo, šiuo atveju kalbama apie sunkesnius pagal Nyderlandų teisę kaltinimus.

Donbase nuo tų metų pavasario Kijevo pajėgos kovoja su prorusiškais separatistais. Konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. gyvybių.

Tarptautinė tyrėjų grupė priėjo prie išvados, kad laineris buvo numuštas raketa, paleista iš komplekso „Buk“, atvežto iš Rusijos 53-iosios oro erdvės gynybos brigados, dislokuotos Kursko mieste.

Rusų pareigūnai atmeta teiginius, kad prie lėktuvo numušimo prisidėjo Rusija.

Šią savaitę prokurorai pradėjo dėstyti baigiamuosius argumentus. Pirmadienį jie sakė, kad keturi įtariamieji atliko esminius vaidmenis parūpinant „Buk“ sistemą, kurią, kaip manoma, ketinta panaudoti prieš Kijevo pajėgų aviaciją.

„Jeigu ketinimas buvo toks, jis nekeičia kaltinimo, darančio tai nusikalstamu aktu“, – teisėjams sakė valstybės prokuroras Thijsas Bergeris. – Apsirikimas dėl taikinio niekaip nekeičia įrodymų, kad toks nusikaltimas buvo įvykdytas.“

Įtariamieji „panaudojo „Buk“ raketą kaip įrankį, siekdami savų karinių interesų, ir smogė ja MH17“, pridūrė jis.

Th. Bergeris pripažino, kad teisiamieji „ne patys paspaudė mygtuką, bet... panaudojo [raketų sistemą] savo ginkluotai kovai, siekdami sunaikinti orlaivį“.

„Šaulys“

Teismas vyksta vėl smarkiai išaugus įtampai dėl Ukrainos. Vakarai kaltina Maskvą planuojant įsiveržimą į Ukrainą, Rusija tai neigia.

Kijevas kovoja su prorusiškais separatistais dviejose su Rusija besiribojančiose srityse nuo 2014 metų, kai Kremlius aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį.

Neseniai Rusija pradėjo telkti pajėgas prie Ukrainos sienų. Vakarai pastarosiomis savaitėmis kaltina Maskvą ruošiantis invazijai į Ukrainą ir perspėja Maskvą, kad ją surengusi ji sulauks griežtų sankcijų.

Maskva šiuos kaltinimus neigia, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia derybų su JAV vadovu Joe Bidenu ir saugumo garantijų, kad atitrauktų karius.

Vakarų valstybės įvedė Rusijai griežtas sankcijas, kilus tarptautiniam pasipiktinimui po reisu MH17 skridusio lėktuvo katastrofos.

Iš įtariamųjų geriausiai žinomas yra 49 metų I. Girkinas, pravarde „Šaulys“, prieš penkerius metus buvęs vienas pagrindinių separatistų vadų konflikto su Ukrainos armija pradžioje.

Trečiadienį komentuodamas prokurorų prašymą skirti jam įkalinimą iki gyvos galvos I. Girkinas sakė, kad tai jo nestebina.

„Būtų keista, jeigu jie paskelbtų, kad aš nekaltas, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė jis. – Manau, aš jiems – priešas. Galvoju, kad nusipelniau jų tokį įnirtingą persekiojimą už tai, ko nepadariau. Normalu laukti priešų pripažinimo už savo nuopelnus – čia man vietoje ordino, taip sakant.“

„Tai įprasta, normali situacija vadinamajam Europos teismui. Nesu nė kiek nustebęs. Jeigu jie turėtų mirties bausmę – man ką paskirtų, nėra jokių abejonių“, – pridūrė I. Girkinas.

„Kovotojai „Boeing“ nenumušinėjo – daugiau jokių komentarų pateikti negaliu“, – kalbėjo jis.

57 metų S. Dubinskis, kaip pranešama, buvo susijęs su Rusijos karine žvalgyba, o 53 metų O. Pulatovas yra buvęs Rusijos specialiųjų pajėgų narys, S. Dubinskio pavaduotojas.

Manoma, kad 48 metų L. Charčenka vadovavo separatistų daliniui Rytų Ukrainoje.

Teismo proceso pradžioje 2020 metų kovą prokurorai sakė, kad jeigu teismas priimtų nuosprendį, „mes padarysime viską, kas mūsų galioje, kad jis būtų įvykdytas, nesvarbu – Nyderlanduose ar kitur“.

Anksčiau šiais metais teismas išklausė šiurpą keliančių liudijimų artimųjų, netekusių savo vaikų, tėvų, brolių ar seserų ir raginusių „korumpuotą“ Rusiją užtikrinti teisingumą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)