Jake Sullivanas vėlai antradienį atvyko į Izraelį ir susitiko su prezidentu Isaacu Herzogu, išsakiusiu „susirūpinimą Irano pažanga kuriant branduolinius ginklus ir dangstantis derybomis Vienoje“, pranešė prezidento biuras.

Izraelis kritikuoja derybas Vienoje, kuriomis siekiama atkurti 2015 metais sudarytą Teherano ir didžiųjų valstybių susitarimą, pagal kurį Iranas sutiko pažaboti savo branduolinę veiklą mainais į sankcijų sušvelninimą.

Izraelio ministras pirmininkas N. Bennettas paragino stabdyti derybas, kaltindamas Iraną „branduoliniu šantažu“ ir sakydamas, kad pajamos, gautos iš sankcijų sušvelninimo, bus panaudotos įsigyti ginklus siekiant pakenkti izraeliečiams.

Prieš J. Sullivano vizitą aukšto rango JAV administracijos pareigūnas žurnalistams sakė, kad Iranas bus „labai svarbus darbotvarkėje“. Per šią kelionę J. Sullivanas taip pat planuoja susitikti su Palestinos prezidentu Mahmudu Abbasu okupuotame Vakarų Krante.

Iranas teigia, kad nori tik plėtoti civilinę branduolinę programą, tačiau Vakarų valstybės sako, kad jo sodrinto urano atsargos yra gerokai didesnės ir gali būti panaudotos ginklų pajėgumams plėtoti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)