„Nuo sausio 8 mln. [žmonių] gaus sumažintą maisto racioną, o 5 mln. [žmonių], kuriems iškart grėstų bado sąlygos, toliau gaus visą racioną“, – sakoma šios Jungtinių Tautų agentūros pareiškime.

Jemeną nuo 2014 metų drasko pilietinis karas tarp Saudo Arabijos remiamos vyriausybės ir Irano palaikomų husių sukilėlių, o milijonams civilių gyventojų gresia bado sąlygos.

Per kautynes žuvo jau dešimtys tūkstančių žmonių, dar milijonai buvo priversti palikti savo namus. Be to, maždaug 80 proc. jemeniečių tapo priklausomi nuo pagalbos.

„Kiekvieną kartą, kai mažiname maisto kiekį, žinome, kad dar daugiau žmonių, kurie ir taip jau badauja ir kuriems trūksta maisto, papildys milijonų badaujančiųjų gretas“, – pareiškime perspėjo WFP Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regiono skyriaus direktorė Corinne Fleischer.

„Tačiau sunkmetis reikalauja iš mūsų imtis kraštutinių priemonių, todėl turime išnaudoti savo ribotus išteklius ir nustatyti prioritetus, daugiausia dėmesio skirdami žmonėms, kurių būklė yra rimčiausia“, – pridūrė ji.

WFP nurodė, jai reikalinga 813 mln. JAV dolerių (721 mln. eurų) suma, kad galėtų toliau teikti pagalbą pažeidžiamiausiems Jemeno gyventojams iki gegužės. Kitąmet agentūra prašo dar 1,97 mlrd. dolerių (1,75 mlrd. eurų), kad galėtų teikti pagalbą maistu šeimoms, atsidūrusioms prie bado slenksčio.

Maisto atsargos „pavojingai sumažėjusios“

Kovą Jungtinės Tautos perspėjo, kad Jemenui gresia „mirties nuosprendis“, per donorų konferenciją pavykus surinkti mažiau nei pusę sumos, galinčios užkirsti kelią badui.

Pasaulinė organizacija prašė išskirti 3,85 mlrd. dolerių (3,41 mlrd. eurų) skubiai pagalbai, tačiau per Švedijos ir Šveicarijos surengtą virtualią konferenciją buvo pažadėta parūpinti tik 1,7 mlrd. dolerių (1,5 mlrd. eurų).

Dėl mažėjančio humanitarinės pagalbos biudžeto praėjusiais metais teko nutraukti daugelį programų, įskaitant sveikatos priežiūros ir maisto skirstymo paslaugas. Dėl šios priežasties pablogėjo padėtis Jemene, kur, pasak JT, ir taip tęsiasi didžiausia pasaulyje humanitarinė krizė.

Remiantis naujausiais JT duomenimis, daugiau kaip 16 mln. jemeniečių iš apytiksliai 30 mln. visų gyventojų šiemet iškilo bado pavojus. Beveik 50 tūkst. jų jau dabar gyvena į badą panašiomis sąlygomis.

Išvakarėse paskelbta, kad JT humanitariniai reisai į Jemeno sukilėlių kontroliuojamą sostinę Saną stabdomi dėl vyriausybę remiančios Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos antskrydžių.

Dauguma skrydžių į Sanos oro uostą dėl Rijado įvestos blokados yra įšaldyti nuo 2016 metų rugpjūčio, tačiau pagalbos reisams, kurie yra gyvybiškai svarbūs gyventojams, taikoma išimtis.

„Jemeno gyventojai dabar yra labiau pažeidžiami labiau nei bet kada anksčiau, atsižvelgiant į nesiliaujantį konfliktą ir gilėjančią ekonominę krizę, milijonus žmonių įstūmusius į skurdą“, – pažymėjo C. Fleischer.

„WFP maisto atsargos Jemene yra pavojingai sumažėjusios tokiu metu, kai humanitarinių krizių biudžetas visame pasaulyje yra kone visiškai išnaudotas“, – tęsė WFP skyriaus vadovė.

„Mums labai reikia, kad donorai, kurie anksčiau buvo tokie dosnūs, bendradarbiautų su mumis, kad išvengtume šios gresiančios bado katastrofos“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)