„Prielaida, esą Lenkijos tarnybos naudojo operatyvinius metodus politiniais tikslais, yra nepagrįsta“, – sakė Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas.

Advokatas Romanas Giertychas, dalyvaujantis keliose bylose prieš valdančiąją partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), laikraščiui „Gazeta Wyborcza“ sakė, kad Lenkija naudoja šnipinėjimo programą „kovai su demokratine opozicija“.

„Tokio tipo programos naudojimas kovai su opozicija visiškai eliminuoja demokratinių rinkimų pojūtį“, – sakė jis ir paaiškino, kad šnipinėjimo programa buvo naudojama prieš 2019-ųjų rinkimus.

Opozicijos veikėja, prokurorė Ewa Wrzosek taip pat sakė, kad prieš ją buvo naudojama šnipinėjimo programa. Ji pridūrė buvusi įspėta „Apple“.

Prie Toronto universiteto įkurta visuomeninė kibernetinio saugumo organizacija „Citizen Lab“ patvirtino, jog aiškinosi dėl „Pegasus“ naudojimo prieš R. Giertychą ir E. Wrzosek.

„Atlikome tyrimus ir patvirtinome dviem minimiems asmenims, kad jų įrenginiai buvo nekart užkrėsti šnipinėjimo programa „Pegasus“, – naujienų agentūrai AFP sakė „Citizen Lab“ atstovas Johnas Scottas Railtonas.

Kontroversiška šnipinėjimo programa

„Pegasus“ užkrėsti išmanieji telefonai faktiškai paverčiami šnipinėjimo prietaisais, leidžiančiais programos valdytojams skaityti sekamų asmenų susirašinėjimą, peržiūrėti nuotraukas, stebėti buvimo vietą ir netgi įjungti vaizdo kamerą be savininko žinios.

Lenkų televizija TVN 2019 metais pranešė, kad šalies kovos su korupcija agentūra išleido 7,6 mln. eurų telefonų šnipinėjimo programai.

S. Zarynas antradienį sakė, kad „operatyvinės kontrolės“ veikla buvo vykdoma laikantis įstatymų ir tik gavus generalinio prokuroro sutikimą bei teismo nurodymą.

Jis nei patvirtino, nei paneigė, kad Lenkija naudojo „Pegasus“.

Izraelio bendrovė „NSO Group“, kuriai priklauso „Pegasus“, naujienų agentūrai AFP sakė, kad ši programa buvo parduota tik „legitimioms teisėsaugos agentūroms, naudojančioms šias sistemas gavus orderius kovai su nusikaltėliais, teroristais ir korupcija“.

„Kai demokratinė šalis teisėtai, laikydamasi įstatymų nustatyto proceso, naudoja priemones vykdyti tyrimą asmens, įtariamo nusikaltimo padarymu, atžvilgiu, tai jokiu būdu nelaikoma netinkamu tokių priemonių naudojimu“, – sakė bendrovės atstovas.

Liepą vieno tiriamosios žurnalistikos konsorciumo paskelbtame straipsnyje Vengrija buvo išskirta kaip vienintelė Europos Sąjungos šalis, galimai naudojusi šią kontraversišką programą. Manoma, kad šnipinėjimo taikiais galėjo tapti šimtai žmonių, įskaitant kai kuriuos žurnalistus, teisininkus ir kitus visuomenės veikėjus.

Valdančiosios partijos „Fidesz“ aukšto rango pareigūnas Lajosas Kosa (Lajošas Koša) praėjusį mėnesį patvirtino, kad Vengrija naudojo šią programinę įrangą.

„Apple“ praėjusį mėnesį padavė į teismą „Pegasus“ sukūrusią Izraelio bendrovę, siekdama visiškai atkirsti „NSO Group“ nuo daugiau nei milijardo cirkuliuojančių telefonų „iPhone“.

NSO atkakliai tvirtina nepadariusi jokių pažeidimų ir gina savo programinės įrangos naudojimą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją