56 metų eksprezidentas pirmadienį buvo nurodytas kaip tyrimo dėl valstybės išdavimo įtariamasis – teigiama, kad jis padėjo prorusiškiems separatistams, kontroliuojantiems dideles Rytų Ukrainos dalis, parduoti Kijevui anglių.

Ukrainos valstybinis tyrimų biuras paskelbė įtariantis P. Porošenką padėjus Donecko ir Luhansko „liaudies respublikomis“ pasiskelbusiems separatistų dariniams 2014–2015 metais parduoti Kijevui anglių už maždaug 1,5 mlrd. grivinų (47,8 mln. eurų).

P. Porošenka socialiniame tinkle „Facebook“ sakė, kad šiais kaltinimais buvo „peržengta raudona linija“, ir paragino ukrainiečius verčiau „gelbėti Ukrainą ir atremti Rusijos agresiją“.

„Drauge į pergalę, pasimatysime Ukrainoje“, – sakė eksprezidentas, šiuo metu esantis kaimyninėje Lenkijoje. Jis pažadėjo sugrįžti į Ukrainą sausio mėnesį.

Vakarų ambasados antradienį sakė stebinčios tyrimą ir paragino surengti nepriklausomą teismą.

„Jungtinės Valstijos atidžiai stebi bylą prieš buvusį prezidentą Porošenką, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV ambasada Ukrainoje. – Itin svarbu, kad procesas ir rezultatas remtųsi įstatymo viršenybe, o ne politika.“

Jungtinės Karalystės ambasadorė Ukrainoje Melinda Simmons tviteryje taip pat akcentavo, kad „gyvybiškai svarbu“ šią bylą spręsti „nepriklausomai, nešališkai ir profesionaliai, užtikrinant teisingumą ir pagarbą deramam procesui“.

Valdžia iškėlė dešimtis bylų P. Porošenkai, jam 2019 metų balandį pralaimėjus prezidento rinkimus jokios politinės patirties neturėjusiam komikui Volodymyrui Zelenskiui.

V. Zelenskis yra pažadėjęs išgyvendinti korupciją ir tirti ankstesnės administracijos pareigūnų veiksmus.

Jei bus pripažinta jo kaltė, P. Porošenkai grės įkalinimas iki 15 metų.

Nors P. Porošenka dirbdamas prezidento poste priartino buvusią sovietinę respubliką prie Vakarų, jo kritikai kaltina jį nesprendus korupcijos ir skurdo problemų.

Nuo 2014 metų, kai Rusija aneksavo Krymo pusiasalį, Ukrainos pajėgos rytinėse Donecko ir Luhansko srityse kovoja su Kremliaus remiamais separatistais. Šis konfliktas jau pareikalavo daugiau kaip 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės kaltina Rusiją siunčiant per sieną karių ir ginklų separatistams paremti, bet Maskva tai neigia.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)