Mianmare temstant laikinai nutraukiamos dešimčių galimai dingusių žmonių paieškos, žemės nuošliaužai užgriuvus nefrito kasyklą ir pražudžius mažiausiai vieną darbininką, trečiadienį naujienų agentūrai AFP pranešė gelbėjimo tarnybų atstovai.

Kiekvienais metais dešimtys žmonių žūva dirbdami itin pelningoje, bet menkai reguliuojamoje šalies nefrito kasybos pramonėje. Kasyklose už mažus atlyginimus dirbantys migrantai išgauna šiuos brangiuosius akmenis, ypač paklausius kaimyninėje Kinijoje.

Nelaimė įvyko kasykloje šiaurinės Kačinų valstijos Hpakanto gyvenvietėje, esančioje netoli Kinijos sienos. Manoma, kad šioje vietovėje kasmet iš kalvų šlaitų išgaunama brangiųjų mineralų už milijardus JAV dolerių.

Nuošliaužai nuslinkus apie 4 val. vietos (antradienį 23 val. 30 min. Lietuvos) laiku, gelbėtojai iš pradžių laikė dingusiaisiais mažiausiai 70 žmonių, bet vėliau patikslino, kad šį skaičių tebemėginama patvirtinti.

„Šiuo metu paieškos sustabdytos, jas tęsime rytoj ryte, kai išsisklaidys rūkas ir migla“, – naujienų agentūrai AFP sakė Ko Jackas iš Mianmaro gelbėjimo organizacijos.

„Atrodo, kad jie palaidoti po žeme. Čia šalta, todėl sustojome, bet tęsime [darbus vėliau]“, – pridūrė jis.

Pasak kito gelbėtojo, Ko Nyi, į ligoninę buvo išsiųsti 25 žmonės ir buvo aptikta viena auka.

Anot vieno vietos aktyvisto, šimtai kasėjų per lietingąjį sezoną sugrįžo į Hpakantą ieškoti brangakmenių klastingose atvirose kasyklose, nors šalį valdanti chunta uždraudė tokius darbus iki 2022 metų kovo.

„Jie kasinėja naktį, o ryte išverčia žemę ir uolienas“, – sakė aktyvistas.

Gelbėtojų komandos narys Ko Nyi taip pat pranešė, kad dėl suversto grunto ir uolienų padidėjęs spaudimas sukėlė nuošliaužą, nuslinkusią į netoliese esantį ežerą.

Jis pridūrė, kad apie 200 gelbėtojų stengiasi ištraukti kūnus ir kad darbuotojai naršo ežerą, pasitelkdami valtis.

Mianmaro avarinių tarnybų paskelbtose nuotraukose matyti dešimtys ežero pakrantėje išsirikiavusių žmonių, taip pat iš vandens kažką traukiantys gelbėtojai.

Priešgaisrinės tarnybos, kurių darbuotojai iš Hpakanto ir netoliese esančio Lone Khino miestelio dalyvauja gelbėjimo operacijoje, situacijos kol kas nekomentavo.

Kariuomenė griežtai riboja prieigą prie kasyklų atokioje šalies šiaurėje, kur interneto ryšis yra nepatikimas.

Vietos leidinys „Kachin News Group“ pranešė, kad per nuošliaužą žuvo daugiau nei 20 kalnakasių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją