ES farmacijos priežiūros tarnyba patvirtinti bendrovės „Novavax“ sukurtą vakciną nuo COVID-19 rekomendavo pirmadienį.

Vakcina sukurta naudojant labiau tradicinę technologiją nei kitos iki šiol patvirtintos vakcinos. Todėl Briuselio pareigūnai turi vilties, kad ši vakcina padės įtikinti skiepytis iki šiol dvejojančius asmenis.

„Novavax“ vakcinoje naudojamos labai mažos, laboratorijoje pagamintos baltymo dalelės, randamos dyglio pavidalo koronaviruso paviršiaus dariniuose. Patekusios į žmogaus organizmą jos sužadina imuninės sistemos reakciją, todėl kitą kartą susidūrusi su COVID-19 virusu sistema žino, kad jį reikia atakuoti.

„Novavax“ sukurtas preparatas yra paremtas gerai išbandyta vadinamąja baltymo subdalelių technologija, kuri jau dešimtmečius naudojama skiepijant žmones nuo tokių ligų kaip hepatitas B ar kokliušas.

PSO leidimas naudoti vakciną ekstremalios padėties sąlygomis leis šalims greitai patvirtinti šią vakciną ir pradėti ją platinti.

PSO patvirtinimas taip pat atveria kelią vakcinos platinimui per tarptautinę dalijimosi vakcinomis sistemą COVAX, turinčią užtikinti vienodą prieigą prie skiepų visoms, ypač neturtingoms, valstybėms.

Dvidozė vakcina „Nuvaxovid“ yra viena iš 10 vakcinų, kurias PSO yra patvirtinusi naudoti ekstremalios padėties sąlygomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)