Šie kaltinimai nuskambėjo tvyrant didelei įtampai tarp Vakarų šalių ir Maskvos dėl stiprių Rusijos pajėgų telkimo prie sienos su Ukraina.

„Ši provokacija veikiausiai vyks Kijevo kontroliuojamoje teritorijoje, kad mus, o paskui – ir Rusiją apkaltintų, jog naudojami uždrausti ginklai“, – žurnalistams sakė niekieno nepripažįstamos „Donecko liaudies respublikos“ (DLR) liaudies milicijos atstovas Eduardas Basurinas.

Anot jo, Kijevas gali ryžtis tokiam žingsniui, kad „atkreiptų NATO šalių dėmesį“, kai Aljanso šalys „atvirai skelbia, kad nekariaus dėl Ukrainos“.

Anksčiau antradienį Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu taip pat apkaltino Kijevą, kad šis neva ruošiasi Donbase įvykdyti „provokacija, panaudojant cheminius komponentus“, dalyvaujant „daugiau kaip 120 amerikiečių privačių karinių kompanijų darbuotojų“.

„Jie įrengia ugnies pozicijas gyvenamuosiuose namuose ir socialiniu požiūriu svarbiuose objektuose, apmoko kovos veiksmų Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgas ir radikalias ginkluotas grupuotes“, – per Rusijos gynybos ministerijos kolegijos posėdį teigė S. Šoigu.

„Ruošiantis įvykdyti provokaciją į Avdijivkos ir Krasnyj Lymaną atgabenti rezervuarai su nenustatytais cheminiais komponentais“, – pridūrė ministras.

Tuo metu DLR vadovas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad potencialios Kijevo „provokacijos“ taikiniu gali tapti Šiaurės Doneco-Donbaso kanalas, itin svarbus Ukrainos rytinio regiono aprūpinimui vandeniu.

Anot D. Pušilino, „šios informacijos paviešinimas užkirs kelią planuojamam teroro aktui“.

JAV nuo lapkričio vidurio skambina pavojaus varpais ir sako, kad Maskva galbūt planuoja didelio masto ataką prieš Ukrainą. Vašingtonas yra įspėjęs V. Putiną, kad tokiu atveju laukia beprecedentės sankcijos.

Vakarų valstybės kaltina Rusiją sutelkus prie savo sienos su Ukraina iki 100 tūkst. karių.

Rusija 2014 metais atplėšė nuo Ukrainos Krymo pusiasalį, o netrukus po to ėmė remti separatistus Donbase, kur tebesitęsia Kijevo pajėgų konfliktas su prorusiškais separatistais, jau nusinešęs per 13 tūkst. gyvybių.

Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės kaltina Rusiją siunčiant karių ir ginklų separatistams paremti, bet Maskva tai neigia.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)