ES aukšto rango pareigūnai nurodė, kad Vengrija ir Lenkija veikiausiai šiemet negaus pirmosios milijardų eurų išmokos pagal didžiulę subsidijų programą atsigavimui po pandemijos, verdant nesutarimams dėl demokratinių principų laikymosi ir elgesio su prieglobsčio prašytojais.

Finansavimas yra stabdomas, abiem šalims siekiant susitarti dėl išmokų gavimo sąlygų.

Vengrijos prašoma įsipareigoti vykdyti antikorupcines reformas ir suteikti geresnių teismų nepriklausomumo garantijų, kad gautų 7,2 mlrd. eurų (8,1 mlrd. JAV dolerių) subsidijų.

„Visas procesas, Europos vienybės ir ateities požiūriu, yra žiauriausias sabotažas. Būtent tai ardo ES“, – V. Orbanas sakė žurnalistams per savo metinę spaudos konferenciją, trukusią ilgiau nei tris valandas.

Nacionalistinių pažiūrų premjeras, kuris ruošiasi kitą pavasarį įvyksiantiems rinkimams, apkaltino EK blokuojant lėšas, kad išverstų jį iš posto.

Jis pakartojo, kad Vengrija laikysis savo griežtos migracijos tvarkos, o ES migracijos politiką pavadino „pasenusia“, Bendrijai nuo 2015 metų susiduriant su „masine migracija“.

„Tikrovė yra ta, kad mes turime sustabdyti migrantus prie sienų... Tai galima išspręsti vienu būdu: pakeičiant Europos prieglobsčio suteikimo tvarką, tačiau šis procesas dar net neprasidėjo... Tikiuosi, kad kol kas jie mums neskirs baudos“, – kalbėjo premjeras.

V. Orbanas pridūrė, kad Vengrija savo migracijos politikos nekeis.

„Nesvarbu, ką nutarė Europos teismas. Vengrija privalo toliau ginti savo sienas“, – pabrėžė jis.

„Nusprendėme, kad sienų apsaugos klausimu nieko nekeisime, – tęsė premjeras. – Mes to nekeisime ir neketiname nieko įsileisti.“

Anksčiau šį mėnesį Vengrijos konstitucinis teismas atmetė V. Orbano vyriausybės bandymą užginčyti jai nepalankią Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismo nutartį dėl griežtos Budapešto prieglobsčio politikos.

Vis tiks teismas išaiškino, kad Budapeštas gali imtis veiksmų, kad apgintų Vengrijos suverenitetą.

Budapeštas anksčiau šiais metais kreipėsi į teismą, prašydamas peržiūrėti Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) nutartį, kad Budapeštas pažeidė ES teisę, leisdamas policijai išstumti prieglobsčio prašytojus per sieną į Serbijos teritoriją.

Ši nutartis buvo naujausia virtinėje Vengrijos ir jos sąjungininkės Lenkijos ginčų su Briuseliu dėl nacionalinių įstatymų, kurie taip pat yra nukreipti prieš LGBTQ asmenis, nepriklausomą žiniasklaidą ir pilietinę visuomenę.

Spaudos konferencijoje V. Orbanas taip pat sakė, kad jo partija „Fidesz“ planuoja siūlyti šeimos reikalų ministrę Katalin Novak į kitą gegužę kadenciją baigiančio dabartinio prezidento Janošo Aderio vietą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)