Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) pateikė nutartį dėl skundo, pateikto Irano banko „Melli“, kad Vokietijos telekomunikacijų milžinės „Deutsche Telekom“ viena iš antrinių įmonių nutraukė keletą sutarčių, kai Vašingtonas 2018 metais atnaujino sankcijas šiitiškai respublikai, pasitraukęs iš daugiašalio susitarimo dėl Teherano branduolinės programos.

Teismas nusprendė, kad Irano bankas turėjo teisę pasinaudoti 2018 metais ES priimtu reglamentu, draudžiančiu Europos verslo įmonėms vykdyti JAV sankcijas.

Tačiau teisėjai taip pat priėjo prie išvados, jog Vokietijos bendrovė turėjo tam tikrą veiksmų laisvę apsaugoti savo verslą, remdamasis ES Pagrindinių teisių chartija.

Apsaugą teikiančių ES įstatymų uždaviniai „apima nusistovėjusios teisinės tvarkos ir Europos Sąjungos interesų apsaugą“, sakoma teismo pranešime.

Vis dėlto ESTT pripažino, kad šie įstatymai „nebūtų pajėgūs atsverti poveikio“, kylančio dėl JAV sankcijų.

Komentuodamas, kokiu mastu „Melli“ galėjo kliautis apsauginiu reglamentu, ESTT pažymėjo, kad šis teisės aktas taikytinas tik tais atvejais, kai „neužtraukia neproporcingų padarinių“ Europos bendrovei.

„Proporcingumas“

Kaina „Deutsche Telekom“ antrinei įmonei „Telekom“ galėjo būti didžiulė. Šios įmonės verslo ryšiai su JAV lemia pusę jos metinės apyvartos.

Tuo metu sutartys su „Melli“ dėl telekomunikacijos paslaugų, itin svarbių šio banko komercinei veiklai, buvo daug mažesnio masto.

„Telekom“ šias sutartis nutraukė nesuėjus jų galiojimo terminui, nepateikdama konkrečių priežasčių, todėl „Melli“ kreipėsi į teismą Vokietijoje.

Vokietijos teismas nurodė sutarčių laikytis, kol sukaks jų galiojimo terminas, bet „Melli“ ėmėsi tolesnių veiksmų, argumentuodamas, kad ES apsauginis reglamentas turi būti taikomas platesniu mastu.

Šią bylą priėmęs nagrinėti ESTT pripažino, kad ES teisės akto „aiškios, tikslios ir besąlygiškos nuostatos“ reiškia, jog „Melli“ gali jomis kliautis.

Tačiau taip pat turi būti laikomasi „proporcingumo“, vertinant poveikį, kurį būtų patyrusi „Telekom“, jeigu ji būtų priversta toliau laikytis sutarčių su iraniečių bangu, nurodė teismas.

Dėl šios priežasties „Melli“ reikalavimas taikyti ES reglamento nuostatas „Telekom“ atžvilgiu „ne atima iš pastarosios galimybes bendrai apsaugoti savo interesus sutarčių santykių kontekstu, o veikiau apriboja šias galimybes“.

ESTT nurodė, kad bylą nagrinėjantis Vokietijos teismas privalo atsižvelgti į ES reglamento tikslus, įvertindamas „tikimybę, kad „Telekom“ patirtų ekonominių nuostolių, taip pat tų nuostolių mastą“, jeigu bendrovė būtų priversta vykdyti sutartis su Irano banku.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją