Parlamentinis komitetas balsavo už Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktą rekomendaciją įtraukti Jungtines Valstijas į Izraelio „raudonąjį sąrašą“ drauge su Belgija, Kanada, Vokietija, Vengrija, Maroku, Portugalija, Šveicarija ir Turkija“, sakoma komiteto atstovės Ronit Gal pranešime.

Draudimas galios nuo trečiadienį bent savaitę, pridūrė R. Gal.

Į šį sąrašą jau anksčiau buvo įtrauktos Jungtinė Karalystė, Prancūzija ir Ispanija, taip pat Jungtiniai Arabų Emyratai ir didžioji dalis Afrikos.

Sprendimas įtraukti į „raudonajį sąrašą“ Jungtines Valstijas yra reikšmingas žingsnis ministro pirmininko Naftali Bennetto vyriausybei, turint galvoje, kad šimtai tūkstančių izraeliečių turi JAV pilietybę.

Draudimas reiškia, kad asmenys, turintys Izraelio pasus ar leidimą gyventi šalyje, negali skristi į Jungtines Valstijas negavę specialaus komiteto, sprendžiančio dėl išimčių, leidimo.

Jungtinėse Valstijose 73,2 proc. per savaitę iki praėjusio šeštadienio užregistruotų naujų COVID-19 atvejų sudarė užsikrėtimai omikron atmaina, pranešė Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC).

Naujausi apribojimai Izraelyje buvo patvirtinti Sveikatos apsaugos ministerijai pranešus, kad iki pirmadienio šalyje buvo užregistruoti 856 patvirtinti ar įtariami užsikrėtimo omikron atmaina atvejai, iš kurių 480 – įvežtiniai.

Daugiausiai nei pusė užsikrėtusiųjų – pasiskiepiję asmenys.

Pirmadienį šalyje buvo nustatyti iš viso 1 306 COVID-19 atvejai – pastarąjį kartą toks paros prieaugis fiksuotas spalį.

Praėjusį mėnesį Pietų Afrikoje aptikus omikron atmainą, Izraelis uždarė savo sienas beveik visiems užsieniečiams. Tai buvo padaryta kelios savaitės po to, kai žydų valstybė pirmą kartą nuo pandemijos pradžios atsivėrė turistams.

Sveikatos ekspertas Eranas Segalas iš Weizmanno instituto visuomeniniam radijui sakė, kad draudimas Izraelio piliečiams ir leidimą gyventi šalyje turintiems asmenims keliauti yra tik dalinis sprendimas.

„Visi supranta, kad skrydžių apribojimai tik pavėlins omikron patekimą, bet neužkirs tam kelio“, – sakė jis.

„Turime išnaudoti šiuos suvaržymus.., kad jie padėtų mūsų vakcinacijos pastangoms“, – sakė ekspertas.

Visgi, anot E. Segalo, esama priežasčių tam tikram optimizmui, nes omikron atmaina tikriausiai sukelia lengvesnį susirgimą negu kitos koronaviruso atmainos.

Izraelyje, turinčiame maždaug 9,3 mln. gyventojų, trimis vakcinos nuo COVID-19 dozėmis paskiepyti daugiau kaip 4,3 mln. žmonių.

Tačiau vakcinacijos rodikliai vaikų ir paauglių amžiaus grupėse vis dar maži. Mažiau nei 1 proc. 5–11 metų amžiaus vaikų yra paskiepyti viena vakcinos doze.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)