Daugelį dienų pliaupusios smarkios liūtys praėjusį savaitgalį šalyje sukėlė vienus didžiausių pastarųjų metų potvynių. Didžiuliai vandens srautai užtvindė miestus bei kaimus ir atkirto pagrindinius kelius.

Selangoras, turtingiausia ir tankiausiai apgyvendinta Malaizijos valstija, supanti sostinę Kvala Lumpūrą, yra viena smarkiausiai paveiktų teritorijų.

Kai kurie valstijos sostinės Šah Alamo rajonai antradienį dar buvo užtvindyti, todėl kariškiai valtimis plukdė maisto produktus savo namuose ir laikinose prieglaudose įstrigusiems žmonėms.

Prasidėjus potvyniui Kartikas Subramany paliko savo namus ir su šeima prisiglaudė vietos mokykloje. Po dviejų parų jie buvo evakuoti į vyriausybės prieglaudą.

„Mano namas visiškai nuniokotas, du mano automobiliai sudaužyti“, – sakė 29 metų vyras naujienų agentūrai AFP.

„Tai baisiausi mano matyti potvyniai. Federalinė vyriausybė pavedė žmones, ji neatliko savo pagrindinės funkcijos – saugoti gyvybes“, – kalbėjo jis.

Valdžia vis garsiau kritikuojama dėl lėto ir netinkamo atsako į stichinę nelaimę.

Buvo mobilizuoti tūkstančiai pagalbos tarnybų darbuotojų ir karių, tačiau kritikai tvirtina, kad jų per mažai, todėl prireikė savanorių pagalbos aprūpinant maistu savo namuose įstrigusius gyventojus.

Taip pat gauta pranešimų apie parduotuvių plėšimą viename smarkiai nukentėjusiame Šah Alamo rajone.

„Beviltiškas“ oficialus atsakas

Opozicijos parlamentarė Fuziah Salleh valdžios atsaką į stichinę nelaimę pavadino „beviltišku“ ir „nekompetentingu“.

„Nebuvo jokio ankstyvojo perspėjimo apie smarkias liūtis, – sakė ji naujienų agentūrai AFP. – Nepaprastai liūdna dėl prarastų gyvybių.“

Antradienį potvynių aukų skaičius padidėjo iki 14-os. Oficialioji naujienų agentūra „Bernama“ pranešė, kad aštuoni žmonės žuvo Selangore, dar šeši – rytinėje Pahango valstijoje.

Tačiau aukų skaičius tikriausiai dar augs, nes esama pranešimų apie dingusius žmones.

Oficialiais duomenimis, dėl potvynių savo namus turėjo palikti daugiau kaip 71 tūkst. žmonių: įskaitant 41 tūkst. Pahange ir 26 tūkst. Selangore.

Evakuoti žmonės laikinai apgyvendinti vyriausybės pagalbos centruose. Tačiau pareigūnai įspėja, kad dėl perpildytų prieglaudų gali smarkiai padaugėti užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Lietus jau liovėsi ir daugelyje užtvindytų rajonų vanduo nuslūgo, o gyventojai pradėjo skaičiuoti padarytą žalą.

„Užsiimu verslu daugiau nei 24 metus... Nieko panašaus nėra buvę“, – sakė Mohammadas Awalas, kurio kosmetikos parduotuvė šalia Kvala Lumpūro buvo užtvindyta.

Šioje Pietryčių Azijos valstybėje kasmet per liūčių sezoną kyla potvynių, tačiau pastarieji yra didžiausi nuo 2014 metų, kai savo namus teko palikti daugiau kaip 100 tūkst. gyventojų.

Mokslininkai sako, kad dėl klimato kaitos smarkių liūčių pavojus vis didėja, nes šiltesnėje atmosferoje susikaupia daugiau vandens.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją