„2022-ieji turi būti pandemijos pabaigos metai“, - pirmadienį žurnalistams Ženevoje sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. Artėjant metų pabaigos šventėms, jis ragino žmones saugotis nuo koronaviruso vakcinomis ir kontaktų ribojimu.

„Mes visi norime praleisti laiką su draugais ir šeima. Visi norime grįžti į įprastą gyvenimą, - kalbėjo PSO vadovas. – Tačiau kad galėtume grįžti į normalumą, turime saugotis dabar“.

Nuo tada, kai lapkritį pirmą kartą pranešta apie omikron mutaciją Pietų Afrikoje, atmaina patvirtinta dešimtyse šalių. Ji niekais pavertė viltis, kad blogiausias pandemijos etapas jau praeityje.

Augant infekcijų skaičiui, T. A. Ghebreyesusas pabrėžė, kad geriau yra „dabar atšaukti renginius ir švęsti vėliau nei švęsti dabar ir vėliau gedėti“.

Pandemiją esą galima sustabdyti tik naudojant visas turimas priemones – vakcinuojantis, dėvint kaukes ir laikantis atstumo taisyklių.

Tuo pačiu T. A. Ghebreyesusas teigė, jog pandeminio koronaviruso naujoji omikron atmaina, kaip ir prognozuota, plinta daug sparčiau negu ankstesnis delta variantas.Ji taip pat kelia reikšmingą pavojų tiek pasiskiepijusiems, tiek COVID-19 persirgusiems asmenims, pareiškė PSO vadovas.

„Dabar turime įtikinamų įrodymų, kad omikron plinta daug sparčiau negu delta variantas“, – sakė PSO vadovas ir pridūrė, kad „pasiskiepijusiems ir COVID-19 persirgusiems žmonėms didesnė tikimybė užsikrėsti“ naujos atmainos patogenu.

T. A. Ghebreyesusas taip pat paragino Kiniją aktyviau dalytis informacija, susijusia su pandeminiu koronavirusu. Pasak jo, būtina tęsti tyrimus, kol bus nustatyta šio patogeno kilmė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)