Penktadienį priimtu įstatymo projektu „didinamas spaudimas“ žiniasklaidai ir sukeliamas „didelis pavojus žiniasklaidos laisvei ir pliuralizmui Lenkijoje“, žurnalistams sakė EK atstovas Christianas Wigandas.

Pasak vyriausybės, įstatymas neleis įmonėms iš šalių, nepriklausančių Europos ekonominei erdvei, turėti Lenkijos žiniasklaidos įmonių kontrolinių akcijų paketų. Teisės akto projektas dabar turi būti perduotas pasirašyti Lenkijos prezidentui Andrzejui Dudai.

Vyriausybė teigia, kad įstatymas, kuris buvo priimtas daugumai parlamento žemųjų rūmų narių atmetus Senato prieštaravimą, apsaugos Lenkijos žiniasklaidos aplinką nuo galimai priešiškų veikėjų, tokių kaip Rusija.

Tačiau kritikai mano, kad jis yra nukreiptas prieš nepriklausomą naujienų kanalą TVN24, nes praktiškai įstatymas priverstų JAV bendrovę „Discovery Inc.“ parduoti jos turimą didžiausio privataus Lenkijos transliuotojo TVN kontrolinį akcijų paketą. TVN, nevengiantis aštriai kritikuoti šalies vyriausybės, valdo daug kanalų, tarp jų TVN24, konkuruojantį su vyriausybę palaikančia visuomenine televizija TVP.

Ch. Wigandas sakė, kad Briuselis „susirūpinęs stebi naujausius įvykius“, ir pridūrė, kad EK savo susirūpinimą išreiškė Lenkijai.

„Komisija tikisi, jog šalys narės užtikrins, kad jų politika ir įstatymai neturės jokio neigiamo poveikio jų įsipareigojimui užtikrinti laisvą, nepriklausomą ir įvairų žiniasklaidos sektorių“, – pažymėjo atstovas.

Briuselis kelis kartus priekaištavo Varšuvai dėl veiksmų prieš lenkų žiniasklaidą ir teisėjus, prieštaraujančių teisinei valstybei ir ES demokratijos normoms.

Nuo 2015 metų, kai į valdžią Lenkijoje atėjo dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), ši šalis organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) pasaulio spaudos laisvės indekse nukrito 46 vietomis ir dabar yra 64-oje pozicijoje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją